ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

ΔΕΠΥ: Για ποιες ψυχικές παθήσεις αυξάνει τον κίνδυνο

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, γνωστή και ως ΔΕΠΥ, είναι μία νευροαναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει κυρίως παιδιά και εφήβους, ωστόσο στα 2/3 των περιπτώσεων μπορεί να συνεχιστεί και στην ενήλικη ζωή.

ΔΕΠΥ: Για ποιες ψυχικές παθήσεις αυξάνει τον κίνδυνο

Η διαταραχή φαίνεται ότι επηρεάζει περίπου το 5% των παιδιών και το 2,5% των ενηλίκων.

Η ΔΕΠΥ αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για αρκετές συχνές και σοβαρές ψυχιατρικές παθήσεις, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις νέας μελέτης.

Συγκεκριμένα, η νόσος φαίνεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο μείζονος κατάθλιψης, διαταραχής μετατραυματικού στρες, νευρικής ανορεξίας και αυτοκτονιών, γεγονός που δείχνει ότι η έγκαιρη αντιμετώπισή της μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο για τις συγκεκριμένες ψυχικές παθήσεις μακροπρόθεσμα.

Προηγούμενες μελέτες παρατήρησης είχαν συνδέσει τη ΔΕΠΥ με διαταραχές της διάθεσης, καθώς και αγχώδεις διαταραχές, ωστόσο δεν ήταν σαφές αν η διαταραχή συνδέεται πράγματι με σχέση αιτίας-αποτελέσματος με τις ψυχιατρικές νόσους.

Προκειμένου να απαντήσουν στο παραπάνω ερώτημα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μία τεχνική που λέγεται Μεντελική τυχαιοποίηση, η οποία χρησιμοποιεί γενετικά αλληλόμορφα με σκοπό να διαπιστώσει αν ένας συγκεκριμένος παράγοντας κινδύνου (η ΔΕΠΥ) συνδέεται πράγματι με ένα τελικό σημείο (επτά ψυχιατρικές παθήσεις).

Οι επτά παθήσεις που εξετάστηκαν στην παρούσα μελέτη ήταν η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή, οι αγχώδεις διαταραχές, η σχιζοφρένεια, η διαταραχή μετατραυματικού στρες, η νευρική ανορεξία και οι τάσεις αυτοκτονίας.

Από τις αναλύσεις προέκυψε ότι η ΔΕΠΥ δεν αυξάνει τον κίνδυνο διπολικής διαταραχής, άγχους και σχιζοφρένειας.

Συνδέθηκε ωστόσο με τη νευρική ανορεξία (28% αυξημένος κίνδυνος), καθώς και τη μείζονα κατάθλιψη (9% αυξημένος κίνδυνος).

Μετά την προσαρμογή για το ιστορικό μείζονος κατάθλιψης, η ΔΕΠΥ συνδέθηκε επίσης με 30% αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονιών, καθώς και 18% αυξημένο κίνδυνο διαταραχής μετατραυματικού στρες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Mental Health.