ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Ποια είναι τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης στους άνδρες;

Η επιλόχεια κατάθλιψη θεωρείται κάτι που συνήθως βιώνουν οι νέες μαμάδες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης στους άνδρες;

Είναι όμως πιθανό να υποφέρουν και οι μπαμπάδες από ανάλογα συναισθήματα όταν μπαίνουν σε αυτή τη φάση της ζωής τους.

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Ιλινόις (Σικάγο) δείχνει ότι οι νέοι μπαμπάδες θα πρέπει επίσης να ελέγχονται για την πάθηση.

Η αντιμετώπιση των πιθανών προβλημάτων τους μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για τη βελτίωση της υγείας της μητέρας, δεδομένου ότι η σωματική υγεία των συντρόφων-γονέων είναι τόσο αλληλένδετη, σύμφωνα με τους συγγραφείς.

«Πολλοί μπαμπάδες αποκτούν άγχος, φοβούνται, δυσκολεύονται να εξισορροπήσουν την εργασία και τις ευθύνες που έχουν πλέον ως γονείς και ως σύντροφοι», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Sam Wainwright, επίκουρος καθηγητής εσωτερικής ιατρικής και παιδιατρικής. «Συχνά οι άντρες δεν αισθάνονται καλά, αλλά κανείς δεν τους ρωτά γι’ αυτό».

Οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από 24 μπαμπάδες χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται συνήθως για τον έλεγχο των συμπτωμάτων στις μητέρες. Περίπου το 30% των μπαμπάδων ήταν θετικοί στην επιλόχειο κατάθλιψη.

«Μια γυναίκα που κινδυνεύει να εμφανίσει επιλόχεια κατάθλιψη είναι πολύ πιο πιθανό να της συμβεί εάν έχει έναν καταθλιπτικό σύντροφο», σύμφωνα με τον Wainwright.

Σχεδόν το 90% των συμμετεχόντων στη μελέτη προέρχονταν από ομάδες που αντιμετωπίζουν κοινωνικό ρατσισμό και προβλήματα, όπως είναι η παραβατική συμπεριφορά και η φτώχεια, τα οποία επιδεινώνουν τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Αυτό μπορεί να οδήγησε στη διάγνωση περισσότερων περιπτώσεων κατάθλιψης συγκριτικά με προηγούμενες μελέτες, οι οποίες είχαν ένα εύρος από 8% έως 13%.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην κλινική Two-Generation, η οποία προσφέρει στις μητέρες πρωτογενή φροντίδα όταν πηγαίνουν τα παιδιά τους στο γιατρό.

Οι πατεράδες δεν συμμετείχαν, αλλά οι ερευνητές άκουγαν συχνά σχόλια από μπαμπάδες όπως: «Είμαι πολύ αγχωμένος, αλλά δεν θέλω να το μάθει η σύντροφός μου γιατί είμαι εδώ για να τη στηρίξω».

Οι ερευνητές εξετάζουν τους νέους μπαμπάδες για προβλήματα, όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ο στόχος της έρευνας είναι να βοηθήσει τους άνδρες να παραμείνουν υγιείς, προκειμένου να παραμείνουν υγιείς και οι οικογένειές τους, εξήγησε ο Wainwright.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό BMC Pregnancy and Childbirth.