ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Εξανθήματα από το άγχος: Τι πρέπει να ξέρετε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το δέρμα. Δείτε πώς μπορείτε να μετριάζετε τις επιπτώσεις.

Εξανθήματα από το άγχος: Τι πρέπει να ξέρετε
Bigstock

Το έντονο άγχος μπορεί να προκαλέσει πολλά, μοναδικά συμπτώματα. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι παρατήρησαν ότι όταν εργάζονταν εν μέσω της πανδημίας COVID-19, το δέρμα τους φαινόταν να βγάζει κοκκινίλες και σημάδια, καθώς αυξάνονταν τα επίπεδα άγχους τους.

Μερικές φορές μπορεί να παρατηρήσετε ότι “σας τρώει” το στήθος σας περισσότερο από το συνηθισμένο και στη συνέχεια εμφανίζεται ένα εξάνθημα. Μπορεί να εμφανιστούν κηλίδες σε σημεία από τον λαιμό μέχρι τον αφαλό και μπορεί να έχουν κόκκινο χρώμα εάν έχετε πιο ανοιχτό τόνο δέρματος. Τα άτομα που έχουν βιώσει δερματικές παθήσεις -όπως το έκζεμα- στο παρελθόν τείνουν να περιγράφουν αυτή την ερυθρότητα και τον κνησμό ως διαφορετικά συμπτώματα.

Αυτά τα εξανθήματα συνήθως δεν διαρκούν πολύ και δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία. Ωστόσο, μπορεί να είναι ενοχλητικά και να αναρωτιέστε τι ακριβώς τα προκάλεσε, καθώς και πώς να τα προλάβετε.

Τι είναι τα εξανθήματα λόγω στρες - Μπορεί το άγχος να προκαλέσει κνίδωση;

“Έξάνθημα λόγω στρες θεωρείται κάθε δερματική αντίδραση που μπορεί να προκληθεί από αυξημένα επίπεδα άγχους”, λέει η δρ. Debra Jaliman, δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη. “Αν είστε υπό πολύ άγχος, μπορεί να εμφανίσετε κνίδωση, ή έξαρση οποιουδήποτε δερματικού εξανθήματος που έχετε ήδη”.

Η κνίδωση, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, είναι φαγούρα με σημάδια που μπορεί να ποικίλουν σε μέγεθος και να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα.

“Τα εξανθήματα λόγω στρες συνήθως μοιάζουν με πρησμένα μικρά τσιμπήματα κουνουπιών”, λέει η δρ. Rachel Nazarian, επίσης δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη. "Είναι ελαφρώς ανασηκωμένα, πρησμένα κόκκινα ή ροζ μπαλώματα στο δέρμα, αλλά ανάλογα με τον τόνο του δέρματός σας μπορεί να φαίνονται λίγο διαφορετικά".

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Dermatology Practical and Conceptual εξήγησε πώς το άγχος μπορεί να επηρεάσει το ενδοκρινικό, το ανοσοποιητικό και το νευρολογικό σύστημα. Για παράδειγμα, το στρες μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο δέρμα και να οδηγήσει σε έξαρση ψωρίασης ή εκζέματος που προκαλείται από το στρες.

Γιατί το σώμα αντιδρά στο στρες με αυτόν τον τρόπο

Όταν στρεσάρεται, το σώμα ξεκινάει μια χημική απόκριση που μπορεί να συμβάλει στη φλεγμονή του δέρματος. Όταν είστε στρεσαρισμένοι, ενεργοποιείται μια οδός που ονομάζεται άξονας υποθάλαμος-υπόφυση-επινεφρίδια (HPA). Αυτή η διαδικασία οδηγεί στην απελευθέρωση κορτιζόλης, άλλων ορμονών του στρες και ιστιοκυττάρων.

Τα μαστοκύτταρα αποτελούν βασικό συστατικό πίσω από το ερεθισμένο και με φαγούρα δέρμα, καθώς παράγουν τη χημική ουσία ισταμίνη. Δυστυχώς, το πώς αυτή η απόκριση ισταμίνης οδηγεί σε εξάνθημα ή έξαρση άλλων δερματικών παθήσεων είναι ακόμα ασαφές.

Πώς να αντιμετωπίσετε ένα εξάνθημα λόγω στρες

Ευτυχώς, τα εξανθήματα λόγω στρες είναι εντελώς παροδικά. Μπορούν να υποχωρήσουν από μόνα τους συνήθως εντός 24 ωρών.

Αλλά αν σας ενοχλούν ιδιαίτερα, οι δρ. Nazarian και δρ. Jaliman συνιστούν θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή. Αυτές οι θεραπείες περιλαμβάνουν αντιισταμινικά ή κρέμα κορτιζόνης για την μείωση της φλεγμονής που οδηγεί σε φαγούρα.

Προτείνουν, επίσης, να αφαιρέσετε τυχόν ερεθιστικούς παράγοντες, όπως η αυξημένη θερμότητα ή τα στενά ρούχα γύρω από την περιοχή του εξανθήματος. “Η θερμότητα είναι γνωστό ότι είναι επιβαρυντική, καθώς και πίεση στο συγκεκριμένο σημείο”, είπε η δρ. Nazarian.

Εάν δεν βλέπετε καμία βελτίωση αφού δοκιμάσετε θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή, συνιστάται να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο. Ο λόγος είναι ότι το εξάνθημα θα μπορούσε να οφείλεται σε κάτι άλλο. “Ο μέσος άνθρωπος μπορεί να κάνει εντελώς λάθος διάγνωση, οπότε μη διστάζετε να μιλάτε με ειδικούς, όπως έναν δερματολόγο εν προκειμένω”, είπε η δρ. Jaliman.

Μπορεί απλά να χρειάζεστε μια ισχυρότερη θεραπεία από τη φαρμακευτική αγωγή χωρίς ιατρική συνταγή που ενδεχομένως δοκιμάσατε. "Υπάρχουν επίσης μερικοί άνθρωποι που χρειάζονται ένα ισχυρότερο φάρμακο για τον έλεγχο της απελευθέρωσης ισταμίνης, όπως ένα συνταγογραφούμενο αντιισταμινικό ή μια συνταγογραφούμενη κρέμα κορτιζόνης. Ορισμένες περιοχές του σώματος έχουν πιο λεπτό δέρμα που αντιμετωπίζεται εύκολα όπως τα χέρια ή τα πόδια. Αλλά σε πιο χοντρές περιοχές όπως οι παλάμες ή τα πέλματα, μια απλή κρέμα δεν διεισδύει το ίδιο καλά", είπε η δρ. Nazarian

Πηγή: health.com