ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Δείκτης Ευημερίας του Π.Ο.Υ.: Κάντε το ατομικό τεστ των 5 στοιχείων

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο Δείκτης Ευημερίας 5 στοιχείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO-5) είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα ερωτηματολόγια αξιολόγησης της υποκειμενικής ψυχολογικής μας ευημερίας σε ερευνητικά και κλινικά περιβάλλοντα.

Δείκτης Ευημερίας του Π.Ο.Υ.: Κάντε το ατομικό τεστ των 5 στοιχείων
Bigstock

Από την πρώτη του δημοσίευση το 1998, ο δείκτης WHO-5 έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες και έχει χρησιμοποιηθεί σε ερευνητικές μελέτες σε όλον τον κόσμο.

Η εν λόγω κλίμακα έχει χρησιμοποιηθεί εκτενέστερα στην ενδοκρινολογία, γεγονός που εξηγείται από το γεγονός ότι ο δείκτης WHO-5 αναπτύχθηκε σε μια Πανευρωπαϊκή μελέτη ασθενών με διαβήτη.

Ο δείκτης WHO-5 έχει υψηλή κλινικομετρική εγκυρότητα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέτρο έκβασης εξισορρόπησης των επιθυμητών και ανεπιθύμητων επιπτώσεων των θεραπειών, είναι ένα ευαίσθητο και ειδικό εργαλείο προσυμπτωματικού ελέγχου για την κατάθλιψη.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι έχει ευαισθησία 93% και ειδικότητα 83% στην αναγνώριση της κατάθλιψης.

Ο δείκτης WHO-5 εστιάζει στην υποκειμενική ποιότητα ζωής που βασίζεται στη θετική διάθεση (καλή διάθεση, χαλάρωση), τη ζωτικότητα (να είσαι δραστήριος και να ξυπνάς φρέσκος και ξεκούραστος) και στο γενικό ενδιαφέρον (να ενδιαφέρεσαι για πράγματα). Δεδομένου ότι ο σχεδιασμός του δεν ενσωματώνει όλα τα διαγνωστικά κριτήρια για μια διάγνωση, από μόνο του είναι ανεπαρκές ως διαγνωστικό εργαλείο.

Ο Δείκτης Ευημερίας WHO-5

Σημειώστε για κάθε ερώτηση, ποιά από τις πέντε άπαντήσεις σάς ταιριάζει καλύτερα όσον αφορά τα αισθήματα που νιώθατε τις δύο περασμένες εβδομάδες. Έχετε υπόψη σας ότι οι μεγαλύτεροι αριθμοί σημαίνουν και αυξημένο αίσθημα “καλής ζωής”.

Παράδειγμα: Αν νιώθατε χαρούμενος/η και σε καλή διάθεση για περισσότερο από τον μισό χρόνο κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων, σημειώστε το τετράγωνο με τον αριθμό 3 στην άνω δεξιά γωνία.

who-5.png

Βαθμολόγηση:

Η ανεπεξέργαστη βαθμολογία υπολογίζεται αθροίζοντας τις επιμέρους βαθμολογίες των 5 ερωτήσεων. Η συνολική ανεπεξέργαστη βαθμολογία κυμαίνεται από 0 ως 25, με το 0 να αντιπροσωπεύει την χειρότερη δυνατή και το 25 την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής.

Για να μετατραπεί η βαθμολογία σε εκατοστιαία βαθμολογία που κυμαίνεται από 0 ως 100, η ανεπεξέργαστη βαθμολογία πολλαπλασιάζεται επί 4. Εκατοστιαία βαθμολογία ίση με 0 αντιπροσωπεύει την χειρότερη δυνατή και το 100 την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής.

Ερμηνεία:

Συνιστάται να εφαρμόζεται η κλίμακα Major Depression (ICD-10) Inventory εάν η ανεπεξέργαστη βαθμολογία είναι χαμηλότερη από 13 ή αν απαντήσατε με 0 ή 1 σε κάποια από τις 5 ερωτήσεις.

Βαθμολογία χαμηλότερη από 13 είναι ενδεικτική χαμηλής αίσθησης “καλής ζωής” και
αποτελεί ένδειξη ανάγκης για διερεύνηση πιθανής ύπαρξης κατάθλιψης σύμφωνα με την κλίμακα ICD-10.

Παρακολούθηση μεταβολής:

Για να ανιχνευθούν πιθανές μεταβολές στην αίσθηση “καλής ζωής” χρησιμοποιείται η εκατοστιαία (%) βαθμολογία. Μια μεταβολή κατά 10% είναι ενδεικτική σημαντικής αλλαγής.

Πηγές: medscape.com, psykiatri-regionh.dk