ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Το άγνωστο ντόμινο επιπτώσεων της συμβίωσης με άτομο σε κατάθλιψη

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το να ζεις με ένα άτομο που παλεύει με την κατάθλιψη έχει κόστος σε πολλαπλά επίπεδα.

Το άγνωστο ντόμινο επιπτώσεων της συμβίωσης με άτομο σε κατάθλιψη
Bigstock

Το μειωμένο εισόδημα, η ανεργία και τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι πιο κοινά μεταξύ των ανθρώπων που ζουν με ένα αγαπημένο τους πρόσωπο, το οποίο έχει διαγνωστεί με κατάθλιψη, δείχνει νέα έρευνα.

“Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο αντίκτυπος των συμπτωμάτων κατάθλιψης μπορεί να επεκταθεί πέρα από τους ίδιους τους ασθενείς, επιβάλλοντας βάρος σε άλλους ενήλικες στο ίδιο σπίτι”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Paul Greenberg, από την Analysis Group, μια εταιρεία συμβούλων οικονομικών στη Βοστώνη.

Στην σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Affective Disorders, ο Greenberg και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν την οικονομική υγεία και την ποιότητα ζωής σχεδόν 17.000 ενηλίκων στις ΗΠΑ. Όλοι συμπλήρωσαν ένα τυπικό ερωτηματολόγιο με στοιχεία σχετικά με το εισόδημα, την απασχόληση, την υγεία και άλλα θέματα.

Περίπου 1.700 (10%) από τους συμμετέχοντες ζούσαν στο ίδιο σπίτι με κάποιον που πάλευε με την κατάθλιψη.

Η μελέτη έδειξε ότι εκείνοι που ζούσαν με ένα άτομο με κατάθλιψη είχαν, κατά μέσο όρο, 4.720 $ χαμηλότερο συνολικό ετήσιο εισόδημα. Αυτή είναι μια μέση πτώση του εισοδήματος κατά 11,3% (οικονομικά μεγέθη στις ΗΠΑ), υπολόγισε η ομάδα του Greenberg.

Οι άνθρωποι που ζούσαν με ένα άτομο που ήταν καταθλιπτικό έχασαν επίσης περισσότερες εργάσιμες ημέρες και ήταν πιο πιθανό να είναι άνεργοι.

Η ποιότητα ζωής τους φάνηκε να υποφέρει επίσης: Η συμβίωση με ένα άτομο με κατάθλιψη συνδέθηκε με χαμηλότερες βαθμολογίες σε τεστ που αποσκοπούσαν στην αξιολόγηση της ψυχικής και σωματικής υγείας, διαπίστωσε η μελέτη.

Όλα αυτά, “υποστηρίζουν περαιτέρω την αξία της κατάλληλης θεραπείας για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης για τους ενήλικες και την μείωση της δευτερογενούς της επίδρασης σε άλλα μέλη του σπιτιού”, είπε ο Greenberg.

Πηγή: healthday.com