ΥΓΕΙΑ

Αύξηση ή ανόρθωση στήθους: Πλαστική επέμβαση και ενθέματα

Το 2011 περισσότερες από 1.750.000 γυναίκες παγκοσμίωςυποβλήθηκαν σε πλαστική επέμβαση για βελτίωση τουστήθους τους! εκτιμάται ότι πάνω από το 40% των γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο, ανεξαρτήτωνς ηλικίας, θα ήθελαν να αλλάξουν το στήθος τους.
Αύξηση ή ανόρθωση στήθους: Πλαστική επέμβαση και ενθέματα

Το 2011 περισσότερες από 1.750.000 γυναίκες παγκοσμίωςυποβλήθηκαν σε πλαστική επέμβαση για βελτίωση τουστήθους τους! εκτιμάται ότι πάνω από το 40% των γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο, ανεξαρτήτωνς ηλικίας, θα ήθελαν να αλλάξουν το στήθος τους.

Το θέμα τηςαισθητικής αποκατάστασης του γυναικείου στήθους απασχόλησε και τις εργασίες του 10ου Πανελληνίου Συνεδρίου Πλαστικής Επανορθωτικήςκαι Αισθητικής Χειρουργικής, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο στοΖάππειο.

«Ευτυχώς για ταεκατομμύρια των γυναικών που δεν είναι ικανοποιημένες με την εμφάνιση τουστήθους τους η εξέλιξη της πλαστικής χειρουργικής, με την πληθώρα των τεχνικών που εφαρμόζει, μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε αισθητικό πρόβλημα» αναφέρει ο πλαστικός χειρουργός κ Άρης Νταμάγκας, αναπληρωτής διευθυντής στηνκλινική Πλαστικής Χειρουργικής του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας .

Σύμφωνα με τουςπλαστικούς χειρουργούς, οι βασικές μέθοδοι για να αποκτήσει μια γυναίκα ωραίο στήθος είναι αυτή της αυξητικής και αυτή της ανόρθωσης.

ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

Η αύξηση εφαρμόζεταιστις περιπτώσεις εκείνες όπου το μέγεθος είναι μικρό, έχει «αδειάσει», ειδικά οάνω πόλος, μετά από τοκετό ή απώλεια βάρους και όταν το σχήμα δεν είναικανονικό.

«Σύμφωνα μεστατιστικά του 2011 είχαμε 1.205.251 επεμβάσεις αυξητικής στήθους σεολόκληρο τον κόσμο. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο18,9% όλων των επεμβάσεωνπαγκοσμίως» προσθέτει ο κ Άρης Νταμάγκας.

Η ιδανικότερη καιασφαλέστερη τεχνική είναι με τη χρήση ενθεμάτων σιλικόνης που αποτελεί τοgolden standard. (Μοντέρνες τεχνικές όπως η μικρο-λιπο μεταφορά και ταβλαστοκύτταρα έχουν περιορισμένες εφαρμογές, αλλά πάνω από όλα πρέπει ναπεράσουν με επιτυχία το τεστ του χρόνου).

Κατά τηνπροεγχειρητική επίσκεψη αποφασίζονται τομέγεθος, το σχήμα, η προβολή και το είδος του ενθέματος. Η ορθή επιλογήπροκύπτει, από τα σωματομετρικά κριτήρια (ύψος, εύρος θώρακα, υπάρχων μαστός),τις επιθυμίες της ενδιαφερόμενης, σε συνδυασμό με την εμπειρία του πλαστικού χειρουργού.

Το ένθεμα μπορεί ναείναι στρογγυλό ή σταγονοειδές, να έχει μέτρια(moderate) ή υψηλή προβολή (highprofile), ενώ το περιεχόμενο είναι συνεκτική σιλικόνη. Τα ενθέματα νερού και αυτά της γέλης σιλικόνης σπάνιαπροτιμώνται πλέον. Τέλος, η επιφάνεια του ενθέματος πρέπει να είναι τραχεία γιατην ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων ανάπτυξης κάψας.

Το ένθεμα εισέρχεται από τομή 2-3 εκ, είτε από τη βάσητου μαστού (προτιμάται από την πλειοψηφία των πλαστικών χειρουργών παγκοσμίως),είτε γύρω από τη θηλή, είτε από τη μασχάλη. Από τον ομφαλό είναι δυνατή ηείσοδος μόνο για τα ενθέματα νερού.

Μπορεί νατοποθετηθεί κάτω από το μαζικό αδένα ή κάτω από το μείζονα θωρακικό μυ. Με τηντεχνική dual plane γίνεται συνδυασμός των παραπάνω πετυχαίνοντας καλύτερο, πιοφυσικό και μακράς διάρκειας αποτέλεσμα, διορθώνοντας ταυτόχρονα τυχόν ανωμαλίεςστο σχήμα (πχ σωληνωτοί μαστοί) ,τη μικρή πτώση με χαλάρωση και τυχόν ασυμμετρία.

Η χειρουργικήεπέμβαση για αυξητική στήθους γίνεται με γενική αναισθησία, διαρκεί 1 με 1,5ώρες και η γυναίκα επιστρέφει σπίτι της αυθημερόν. Στην εργασία της επιστρέφει σε λίγες ημέρες και σε πλήρη αθλητική δραστηριότητα σε 3-4εβδομάδες. Μετά την επέμβαση μπορεί να υπάρξει παροδικός ήπιος πόνος, πρήξιμο,ευαισθησία των μαστών για σύντομο χρονικό διάστημα.

ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

Εφαρμόζεται όταν τομέγεθος είναι ικανοποιητικό, αλλά έχει «πέσει και είναι εντελώς άδειο», ειδικάμετά από τοκετό ή απώλεια βάρους. Το 2011 έγιναν 543.848 επεμβάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο καιαντιστοιχούν στο 5,7% όλων των επεμβάσεων.

Οι περισσότερεςτεχνικές ανόρθωσης μέχρι τώρα βασιζόταν μόνο στην αφαίρεση δέρματος. Αυτό είχεσαν συνέπεια τη μικρή διάρκεια του αποτελέσματος και τις μεγάλες τομές δίκην«άγκυρας» που δύσκολα γίνονται αποδεκτές.

Με την καινούργιατεχνική της «κάθετης ανόρθωσης» επαναδιαμορφώνεται το μέρος του μαστού πουευθύνεται για την πτώση και προωθείται προς τα πάνω. Δηλαδή, χρησιμοποιείταιτμήμα του ίδιου του μαστού σαν «αυτοένθεμα». Παράλληλα γίνεται και η τοποθέτησητων θηλών στην ιδανική θέση.

Το αποτέλεσμα είναιένα ιδανικό σχήμα, με γεμάτο τον άνω πόλο, με διάρκεια και βέβαια μόνο μεκάθετες τομές.

Η τεχνική αυτήμπορεί να εφαρμοστεί και σε συνδυασμό με ενθέματα σιλικόνης, όταν έχουμε μικρόκαι «πεσμένο» στήθος, όπως σε περιπτώσεις μεγάλης απώλειας βάρους.

Η διάρκεια τηςεπέμβασης είναι 1-1,5 ώρες, ο πόνος είναι ελάχιστος, η νοσηλεία είναι συνήθωςημερήσια, η ανάρρωση είναι σύντομη, ενώ η μετεγχειρητική φροντίδα εστιάζεταικυρίως στην περιποίηση του τραύματος .