ΥΓΕΙΑ

Προσοχή στα φυτοφάρμακα εάν θέλετε να μείνετε έγκυος

Την προσοχή στα φυτοφάρμακα, εφιστούν οι επιστήμονες, καθώς δύοαπό αυτά, είναι υπεύθυνα για ανάπτυξη ενδομητρίωσης.
Προσοχή στα φυτοφάρμακα εάν θέλετε να μείνετε έγκυος

Την προσοχή στα φυτοφάρμακα, εφιστούν οι επιστήμονες, καθώς δύοαπό αυτά, είναι υπεύθυνα για ανάπτυξη ενδομητρίωσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη της οποίας ηγήθηκε το ΚέντροΈρευνας για τον Καρκίνο «Fred Hutchinson» διαπιστώθηκε ότι δύο οργανοχλωριωμέναφυτοφάρμακα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης της συγκεκριμένηςπάθησης.

Ειδικότερα, οι γυναίκες με την υψηλότερη έκθεση στις ουσίες αυτέςπαρουσίασαν αύξηση από 30% έως 70% του κινδύνου εκδήλωσης της νόσου. Βεβαίως οιεπιστήμονες αναφέρονται και γενικότερα στο θέμα των χημικών, τα οποία καθώςπαραμένουν επί μακρόν στο περιβάλλον, θα πρέπει να απασχολούν πολλές γυναίκεςπου βρίσκονται σε φάση αναπαραγωγής.

Η ενδομητρίωση είναι μια χρόνια πάθηση που πλήττει μέχρι και το 10% τωνγυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Πρόκειται για μια κατάσταση, κατά την οποία τοενδομήτριο, το επιθήλιο που καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας, αναπτύσσεται σεπεριοχές έξω από αυτήν, δηλαδή στα όργανα της κοιλιάς και της λεκάνης. Τα πιοσυνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυελικό πόνο, επώδυνη έμμηνο ρύση, ακόμακαι στειρότητα.

Όπως δήλωσε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Kristen Upson, «Μεδεδομένο ότι τα οιστρογόνα εμπλέκονται στην ανάπτυξη του ενδομητρίου θελήσαμενα εξετάσουμε το ρόλο που παίζουν χημικές ουσίες με οιστρογονική δράση, όπως ταοργανοχλωριωμένα φυτοφάρμακα, σε σχέση με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου».

Τόνισε δε πόσο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι παρά τον περιορισμό ή τηναπαγόρευση της χρήσης των συγκεκριμένων φυτοφάρμακων στις ΗΠΑ τις τελευταίεςδεκαετίες, οι ουσίες αυτές ανιχνεύθηκαν στο αίμα των γυναικών, που συμμετείχανστη μελέτη και μάλιστα συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο ενδομητρίωσης.

Αν και η κατάσταση αυτή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα της ζωής μιαςγυναίκας, δυστυχώς οι ειδικοί δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει, γιατί παρουσιάζεταισε ορισμένες γυναίκες και σε άλλες όχι.