ΥΓΕΙΑ

Οι πέντε συνηθέστεροι μύθοι για τη γρίπη

Η γρίπη είναι μια συνήθης λοίμωξης που επηρεάζει κάθε ηλικιακή ομάδα.

Οι πέντε συνηθέστεροι μύθοι για τη γρίπη

Η γρίπη είναι μια συνήθηςλοίμωξης που επηρεάζει κάθε ηλικιακή ομάδα.


Αρκετοί γνωρίζουν πώς ναπροστατευθούν και πώς να την καταπολεμήσουν, ωστόσο κυκλοφορούν και αρκετοίπαραπλανητικοί μύθοι.


1. Το εμβόλιο μπορεί ναπροκαλέσει γρίπη

Το εμβόλιο περιέχει νεκράή ανενεργά σωματίδια του ιού, τα οποία δεν μπορούν να πυροδοτήσουν τον πυρετόκαι τα άλλα συμπτώματα της νόσου. Σπανίως, ο οργανισμός μπορεί να αντιδράσειστο εμβόλιο, όμως αυτό δε σημαίνει πως η νόσος εκδηλώνεται ως συνήθως.


2. Το εμβόλιο εγγυάταιανοσία στον ιό

Δυστυχώς, η προστασία πουπαρέχει το εμβόλιο αγγίζει το 60%, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και ΠρόληψηςΝοσημάτων των ΗΠΑ. Μερικά άτομα μολύνονται από τον ιό στο διάστημα των δύοεβδομάδων που χρειάζεται το εμβόλιο μέχρι να δράσει, ενώ άλλοι εκτίθενται σεκάποιο στέλεχος του ιού που δεν καλύπτεται από το εμβόλιο.


3. Τα αντιβιοτικάκαταπολεμούν τη γρίπη

Τα αντιβιοτικάκαταπολεμούν τα βακτήρια και όχι τους ιούς. Μάλιστα, τα αντιβιοτικά μπορεί να εξοντώσουνκαι χρήσιμα βακτήρια που βοηθούν τον οργανισμό να αντισταθεί στον ιό τηςγρίπης.


4. Τα νεαρά και υγιήάτομα δε χρειάζονται το εμβόλιο

Η καλή υγεία συμβάλλειώστε ο ιός να καταπολεμηθεί ταχύτερα από τον οργανισμό. Ωστόσο, το εμβόλιοείναι απαραίτητο ώστε να προληφθεί η εξάπλωση του ιού και ιδιαίτερα η μετάδοσηστις ευπαθείς ομάδες.


5. Η γρίπη οφείλεται στηνέκθεση στο κρύο

Ο μοναδικός τρόπος να μεταδοθεί η γρίπη είναι η επαφή με τον ίδιο τονιό. Ο ιός συνήθως μεταδίδεται με την επαφή με μολυσμένο άτομο ή με τη χρήσηαντικειμένων που έχουν μολυνθεί. Δεν κινδυνεύουμε από τη γρίπη απλώς αν βγούμεέξω στο κρύο χωρίς παλτό.