ΥΓΕΙΑ

Λίγος ύπνος και ...αφράτοι γονείς οδηγούν στην παιδική παχυσαρκία

Έλλειψη επαρκούς ύπνου, γονείςμε υψηλό δείκτη μάζας σώματος, διατροφικοί περιορισμοί για λόγους ελέγχουβάρους, αποτελούν παράγοντες που επιβαρύνουν τα παιδιά οδηγώντας τους στην παιδική παχυσαρκία.
Λίγος ύπνος και ...αφράτοι γονείς οδηγούν στην παιδική παχυσαρκία

Ξεκάθαρη συσχέτιση ανάμεσα στηνπαιδική παχυσαρκία και σε ένα τρίπτυχο παραγόντων εντοπίζει νέα μελέτη, πουήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, έρευνα του Πανεπιστημίουτου Ιλινόις συνδέει το «τρίγωνο του διαβόλου»: έλλειψη επαρκούς ύπνου, γονείςμε υψηλό δείκτη μάζας σώματος, διατροφικοί περιορισμοί για λόγους ελέγχουβάρους, με την παχυσαρκία σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Οι ερευνητές, μεταξύ των οποίωνο επικεφαλής του Τμήματος “Child Development Laboratory” του Πανεπιστημίου τουΙλινόις, Brent McBride, έθεσαν στο μικροσκόπιο τις 22 μεταβλητές, πουθεωρούνται, μέχρι σήμερα, ως οι βασικοί προγνωστικοί παράγοντες της παιδικήςπαχυσαρκίας. Οι τρεις εξ αυτών (έλλειψη ύπνου, γονείς με υψηλό δείκτη μάζαςσώματος, διατροφικοί περιορισμοί για λόγους ελέγχου του βάρους) αποδείχθηκαν οιβασικοί «προάγγελοι» της παχυσαρκίας στα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Η ισχυρή επίδραση των τριώνπαραγόντων οδηγεί τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι αποτελούν τα σημεία-κλειδιάστη μάχη κατά της παιδικής παχυσαρκίας.

Η αισιοδοξία των ερευνητών,όπως τη μεταφέρει ο Brent McBride, πηγάζει από το γεγονός ότι οι τρειςπαράγοντες είναι ευμετάβλητοι και ως εκ τούτου είναι εύκολο να ανατραπούν, προσφέρονταςέναν οδικό χάρτη για την ανάπτυξη παρεμβάσεων, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σεέλεγχο του σωματικού βάρους των παιδιών."Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στονα πείσουμε τους γονείς να βελτιώσουν τη δική τους κατάσταση υγείας και τονδείκτη μάζας σώματος, να καταστήσουν πιο εύκολα διαθέσιμες για τα παιδιά τιςυγιεινές τροφές, και να ενθαρρύνουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να κοιμούνταινωρίς.

Η έρευνα, που διενήργησε οMcBride και οι συνεργάτες του σε δείγμα 300 παιδιών και των οικογενειών τους,συνέλεξε στοιχεία –ήδη από όταν τα παιδιά βρίσκονταν στην ηλικία των δύο ετών-σχετικά με το ιατρικό ιστορικό γονέων και παιδιών, αλλά και τις διατροφικέςτους συνήθειες. Επιπλέον, βοηθοί της μελέτης επισκέφθηκαν τα σπίτια τωνσυμμετεχόντων στην έρευνα, ελέγχοντας το ύψος και το βάρος τους, καιυποβάλλονται τα στοιχεία για στατιστική ανάλυση.

Μάλιστα τα πρώτα συμπεράσματατης μελέτης ήδη έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό “Childhood Obesity”.

«Οι γονείς πρέπει να καταλάβουνότι έχουν την τάση να μεταφέρουν τις διατροφικές τους συνήθειες στα παιδιά,διαμορφώνοντας τη στάση τους απέναντι στο φαγητό ήδη από την προσχολικήηλικία», σύμφωνα με μεταπτυχιακό φοιτητή του Ιλινόις, Dipti Dev.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τοδιατροφικό περιβάλλον που οδήγησε έναν γονιό στην παχυσαρκία είναι πιθανό ναέχει την ίδια επίδραση και στο παιδί. «Αντίστοιχα, αν οι ίδιοι είστε υπέρμαχοιτης καθιστικής ζωής, μεταφέρετε στα παιδιά ως πρότυπο την παρακολούθησητηλεόρασης ή τα παιχνίδια στον υπολογιστή, αντί μιας πιο έντονης σωματικήςδραστηριότητας.