ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του προστάτη: Ποια η σημασία της χρόνιας φλεγμονής;

Ανησυχητικά για τους άνδρες που υποφέρουν από χρόνια φλεγμονή στον προστάτη είναι τα ευρήματα νέας έρευνας, αφού, σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Κέντρο Καρκίνου John Hopkins Kimmel, έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητε
Καρκίνος του προστάτη: Ποια η σημασία της χρόνιας φλεγμονής;

Ανησυχητικά για τους άνδρες που υποφέρουν από χρόνια φλεγμονή στον προστάτη είναι τα ευρήματα νέας έρευνας, αφού, σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Κέντρο Καρκίνου John Hopkins Kimmel, έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο στον προστάτη, σε σύγκριση με εκείνους που έχουν μικρή ή καθόλου φλεγμονή.

“Αυτό που διαπιστώσαμε με αυτή την έρευνα είναι μια ξεκάθαρη σχέση μεταξύ της φλεγμονής στον προστάτη και του καρκίνου στον προστάτη, αν και δεν μπορεί να αποδειχτεί ότι η φλεγμονή αποτελεί αιτία του καρκίνου”, υποστήριξε χαρακτηριστικά η δρ. Elizabeth A. Platz, καθηγήτρια στο Τμήμα Επιδημιολογίας στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του John Hopkins.

Επόμενη πρόκληση για τους επιστήμονες είναι να προσδιορίσουν τι είναι αυτό που προκαλεί τη φλεγμονή στον προστάτη, τον τρόπο που συμβάλλει στην εμφάνιση του καρκίνου και το κατά πόσο μπορεί να προληφθεί η φλεγμονή εξ' αρχής.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν καλοήθη δείγματα ιστών από βιοψίες σε 191 άντρες με καρκίνο στον προστάτη και 209 άντρες χωρίς καρκίνο. Στη συνέχεια εξέτασαν τα δείγματα για την πιθανή παρουσία και έκταση φλεγμονής στα κύτταρα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 86,2% των ασθενών με καρκίνο του προστάτη είχαν τουλάχιστον ένα δείγμα ιστού με σημάδια φλεγμονής. Από την άλλη πλευρά το 78,2% των αντρών είχαν σημάδια φλεγμονής χωρίς να έχουν καρκίνο.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι άντρες που είχαν τουλάχιστον ένα δείγμα ιστού με σημάδια χρόνιας φλεγμονής παρουσίασαν κατά 1,78 φορές υψηλότερη πιθανότητα να έχουν καρκίνο του προστάτη, κάτι που επίσης υπέδειξε 2,24 φορές υψηλότερη πιθανότητα ο καρκίνος να είναι επιθετικής μορφής.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Διαβάστε επίσης:

Τα σημάδια του ήλιου: μελάνωμα και καρκίνος δέρματος

Χειρουργικά γυαλιά από το μέλλον "βλέπουν" τον καρκίνο

Ποιοι έφηβοι κινδυνεύουν περισσότερο από τον καρκίνο