ΥΓΕΙΑ

Κόψτε το κάπνισμα σε 10 βήματα

Όλοι γνωρίζουμεπως το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία και επηρεάζει τους γύρω μας, ωστόσο ηαπόφαση για τη διακοπή του δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Το κάπνισμα δεν προκαλεί μόνο σωματική αλλά και ψυχολογικήεξάρτηση. Η νικοτίνη απελευθερώνει στον εγκέφαλο την ουσία ντοπαμίνη κι έτσιπυροδοτεί την επιθυμία για τσιγάρο. Με τη διακοπή του καπνίσματος, τα επίπεδαντοπαμίνης επιστρέφουν στο φυσιολογικό και το τσιγάρο σάς είναι πλέον περιττό.

Κόψτε το κάπνισμα σε 10 βήματα

Όλοι γνωρίζουμεπως το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία και επηρεάζει τους γύρω μας, ωστόσο ηαπόφαση για τη διακοπή του δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Το κάπνισμα δεν προκαλεί μόνο σωματική αλλά και ψυχολογικήεξάρτηση. Η νικοτίνη απελευθερώνει στον εγκέφαλο την ουσία ντοπαμίνη κι έτσιπυροδοτεί την επιθυμία για τσιγάρο. Με τη διακοπή του καπνίσματος, τα επίπεδαντοπαμίνης επιστρέφουν στο φυσιολογικό και το τσιγάρο σάς είναι πλέον περιττό.

Βήμα 1ο:Προετοιμασία

Η προετοιμασία πριν τη διακοπή του καπνίσματος είναιαπαραίτητη και διευκολύνει τη διαδικασία. Χρειάζεται θέληση και υποστήριξη γιανα επιτύχετε το στόχο σας. Ακολουθείστε αυτά τα 10 απλά βήματα και σε ένα μόλιςμήνα θα απαλλαγείτε από τη βλαβερή συνήθεια.

Βήμα 2ο:Ορίστε ημερομηνία

Μια καλή στρατηγική είναι να θέσετε σαφείς,αποτελεσματικούς στόχους με νόημα και χρονική δέσμευση. Γράψτε το στόχο σας σεένα χαρτί για να ενισχύσετε τη δέσμευσή σας προς αυτόν. Για να κόψετε τοκάπνισμα, θα πρέπει αρχικά να επιλέξετε μια ημερομηνία. Εάν έχετε βάλει στόχονα το καταφέρετε μέσα στον επόμενο μήνα, η ημερομηνία αυτή θα είναι 30 περίπουημέρες από σήμερα. Έτσι, θα έχετε τον απαραίτητο χρόνο να κάνετε όλα όσαχρειάζεται.

Βήμα 3ο:Λόγοι διακοπής

Για να καταφέρετε να κόψετε το κάπνισμα, είναι σημαντικόνα έχετε επίγνωση των λόγων διακοπής. Οι λόγοι αυτοί θα σας βοηθήσουν σταδύσκολα και θα σας ενθαρρύνουν να προχωρήσετε. Μπορεί να έχετε συχνό βήχα καιδύσπνοια λόγω του καπνίσματος ή να σας απασχολεί το κακό παράδειγμα που δίνετεστα παιδιά σας. Οι λόγοι για να κόψετε το κάπνισμα είναι πάντοτε προσωπικοί,αλλά η καλή υγεία και η μακροζωία είναι ένας καλός λόγος για όλους. Είναιεκπληκτικό ότι η διακοπή του καπνίσματος επιφέρει άμεσα οφέλη για την υγεία.Λίγα λεπτά αφού καπνίσετε το τελευταίο τσιγάρο, ο οργανισμός σας αρχίζει ναεπανέρχεται.

Μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες είναι οι εξής:

Σε 20 λεπτά, η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός παλμόςεπανέρχονται στο φυσιολογικό.

Σε 8 ώρες, τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα μειώνονταικαι το οξυγόνο αυξάνεται στο αίμα.

Σε 24 ώρες, μειώνεται ο κίνδυνος εμφράγματος.

Σε 48 ώρες, οι απολήξεις των νεύρων αρχίζουν νααναπτύσσονται και η ευαισθησία στην όσφρηση και τη γεύση αυξάνεται.

Σε 1 έως 9 μήνες, ο βήχας και η δύσπνοια μειώνονται.Παράλληλα μειώνεται και ο κίνδυνος λοίμωξης των πνευμόνων.

Σε 5 χρόνια, ο κίνδυνος για καρκίνο των πνευμόνωνμειώνεται στο μισό σε σύγκριση με έναν καπνιστή, ενώ ταυτόχρονα διατρέχετεμικρότερο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Βήμα 4ο:Σωματική άσκηση

Το επιπρόσθετο βάρος είναι ένα πρόβλημα πουαντιμετωπίζουν πολλοί πρώην καπνιστές. Μπορείτε να το αποφύγετε υιοθετώντας μιανέα συνήθεια αντί του καπνίσματος, όπως το περπάτημα ή κάποια άλλη μορφήάσκησης για 30 λεπτά κάθε μέρα. Εκτός από το να αποφύγετε να πάρετε βάρος, μετη σωματική άσκηση θα βοηθηθείτε όταν αντιμετωπίζετε συμπτώματα στερητικούσυνδρόμου. Σύμφωνα με μελέτες, ακόμη και ένας πεντάλεπτος περίπατος μπορεί νασας βοηθήσει να ξεχαστείτε και να διώξετε τη συσσωρευμένη ένταση. Επιλέξτεόποια μορφή άσκησης σας ταιριάζει και αφιερώστε μερικά λεπτά την ημέρα για ναφροντίσετε το σώμα σας.

Βήμα 5ο:Ασφάλιση

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας και τον παροχέα ασφάλισήςσας προκειμένου να ενημερωθείτε σχετικά με το κόστος κάποιας θεραπείας. Μπορείνα χρειαστείτε φαρμακευτική αγωγή, βοηθήματα (όπως τσίχλες ή επιθέματανικοτίνης) ή συμβουλευτική υποστήριξη στο εγχείρημά σας. Επωφεληθείτε από τιςπαροχές του ασφαλιστικού σας φορέα, είτε είναι δωρεάν είτε απαιτούν μια μικρήοικονομική συνεισφορά.

Βήμα 6ο:Ιατρικές εξετάσεις

Ενημερώστε το γιατρό σας σχετικά με την απόφασή σας νακόψετε το κάπνισμα. Βεβαιωθείτε ότι οι τεχνικές που εφαρμόζετε και η αγωγή πουλαμβάνετε για τη διακοπή του καπνίσματος δεν επηρεάζουν την κατάσταση τηςυγείας σας. Ζητήστε πληροφορίες για φάρμακα που βοηθούν στην έλλειψη νικοτίνης,προκειμένου να διευκολύνετε τη διαδικασία διακοπής.

Βήμα 7ο:Περιορίστε τη συνήθεια

Καθώς η ημερομηνία οριστικής διακοπής πλησιάζει,προσπαθήστε να μειώσετε στο ελάχιστο τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζετε τηνημέρα. Για παράδειγμα, προσπαθήστε να μην ανάψετε τσιγάρο τις στιγμές που τοκάνετε συνήθως, όπως μετά το φαγητό. Τοποθετήστε τα τσιγάρα σε διαφορετική θέσηαπ’ ότι συνηθίζετε και επιλέξτε μια μάρκα που δε σας αρέσει τόσο πολύ. Επίσης,εξαφανίστε τους αναπτήρες και τα σπίρτα από το σπίτι, καθώς έτσι θα γλιτώσετεμερικά τσιγάρα την ημέρα.

Βήμα 8ο:Αναζητήστε σύμμαχο

Μην προσπαθείτε να κόψετε το κάπνισμα μόνοι. Ο καθέναςαπό εμάς χρειάζεται ενθάρρυνση. Ψάξτε την απαραίτητη υποστήριξη σε ένα άτομοπου θα σας στηρίξει στις δύσκολες στιγμές. Μπορείτε να επιλέξετε ένα φίλο ήσυγγενή που έχει ήδη κόψει το κάπνισμα ή που επιθυμεί να προσπαθήσει μαζί μεεσάς.

Βήμα 9ο:Νικήστε την επιθυμία

Ένα από τα δυσκολότερα πράγματα όταν προσπαθείτε νακόψετε το κάπνισμα είναι η έντονη επιθυμία για τσιγάρο. Ειδικότερα όταν κάποιοςκαπνίζει μπροστά σας, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντισταθείτε στον πειρασμό.Μπορείτε να αντιμετωπίσετε μια τέτοια κατάσταση με πολλούς διαφορετικούςτρόπους. Για παράδειγμα, εάν βρίσκεστε σε ένα πάρτι, μιλήστε με κάποιον που δενκαπνίζει ή εάν αισθάνεστε άγχος πάρτε βαθιές αναπνοές. Μη διστάσετε να δηλώσετεπως βρίσκεστε στη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος, καθώς αυτό μπορεί ναδώσει ερμηνεία στη νευρική συμπεριφορά σας.

Βήμα 10ο: Απαλλαγείτε οριστικά από τοτσιγάρο

Δύο ημέρες πριν την ημερομηνία που έχετε θέσει,ξεκινήστε την αγωγή που σας συνέστησε ο γιατρός σας. Ξεκινήστε σιγά-σιγά ναπετάτε τα αντικείμενα που έχουν σχέση με το κάπνισμα, όπως τασάκια καιαναπτήρες. Είστε πλέον ένας μη καπνιστής!

Τις πρώτες δύο εβδομάδες προσπαθήστε να έρχεστεόσο το δυνατόν λιγότερο σε επαφή με καπνιστές, καθώς το παθητικό κάπνισμα θαμοιάζει για εσάς πειρασμός. Αποφύγετε περιστάσεις στις οποίες έχετε συνηθίσεινα καπνίζετε, όπως σε βραδινές εξόδους. Υιοθετήστε ένα πρόγραμμα άσκησης καιδοκιμάστε εναλλακτικές μορφές άσκησης όσο συχνά αισθάνεστε ότι το έχετε ανάγκη.Πάνω απ’ όλα, να θυμάστε τους λόγους για τους οποίους αποφασίσατε να κόψετε τοκάπνισμα. Αυτό είναι το βασικότερο κίνητρό σας για μια υγιή ζωή απαλλαγμένη διάπαντός από το τσιγάρο!