ΥΓΕΙΑ

Το γονίδιο που... εξηγεί τον καρκίνο μαστού σε νεαρή ηλικία

Ένα μεταλλαγμένο γονίδιο είναι υπεύθυνο για τα περιστατικάπολλαπλού καρκίνου του μαστού σε οικογένειες με πολλά και συχνά κρούσματα,σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.
Το γονίδιο που... εξηγεί τον καρκίνο μαστού σε νεαρή ηλικία

Ένα μεταλλαγμένο γονίδιο είναι υπεύθυνο για τα περιστατικάπολλαπλού καρκίνου του μαστού σε οικογένειες με πολλά και συχνά κρούσματα και μάλιστα σε μικρή ηλικία,σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

Οι ερευνητές, σε συνεργασία με διεθνή επιστημονική ομάδα,εντόπισαν ένα γονίδιο το οποίο ευθύνεται για την πρόκληση καρκίνου του μαστού, εξηγώνταςεπίσης, τον λόγο για τον οποίο ηασθένεια προσβάλλει τα θύματά της σε νεαρή ηλικία.

Όπως αναφέρει η επιστημονικήανακοίνωση, υπεύθυνη για όλα αυτά είναι μία μετάλλαξη του γονιδίου RINT1, ηοποία αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από την ασθένεια, καθώς και από άλλεςμορφές καρκίνου.

Αυτή η γονιδιακή μετάλλαξηεντοπίστηκε με τη χρήση πολύ εξελιγμένης τεχνολογίας που είχαν στη διάθεσή τουςοι επιστήμονες κατά τη διάρκεια της μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 49οικογένειες.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει τηδυνατότητα να εντοπίσει ακόμη και γονίδια που είναι ύποπτα, αλλά δεν είχανεντοπιστεί ποτέ ξανά στο παρελθόν. Η μετάλλαξη του RINT1 εντοπίστηκε σε τρειςοικογένειες, όπως τονίστηκε κατά την διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου τηςΑμερικανικής Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής στη Βοστόνη,

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα τηςέρευνας, η καθηγήτρια Melissa Southey από το τμήμα παθολογίας του ΠανεπιστημίουΜελβούρνης τόνισε μεταξύ άλλων: «Ηανακάλυψη αυτή θα βοηθήσει πολλές γυναίκες να κατανοήσουν τη γενετική εξήγησηπου υπάρχει για τον κίνδυνο που διατρέχουν να προσβληθούν από καρκίνο τουμαστού, τόσο οι ίδιες όσο και ορισμένα από τα μέλη της οικογένειάς τους πουκινδυνεύουν να νοσήσουν».