ΥΓΕΙΑ

Τα 10 πιο επικίνδυνα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Το Κέντρο Ελέγχουκαι Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ εκτιμά ότι κάθε χρόνο οι νέες λοιμώξεις από ΣΜΝαγγίζουν τα 19 εκατομμύρια. Το 50% των ασθενών ανήκει στην ηλικιακή ομάδα15-24.

Τα 10 πιο επικίνδυνα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Το Κέντρο Ελέγχουκαι Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ εκτιμά ότι κάθε χρόνο οι νέες λοιμώξεις από ΣΜΝαγγίζουν τα 19 εκατομμύρια. Το 50% των ασθενών ανήκει στην ηλικιακή ομάδα15-24.

Οι γιατροίυποστηρίζουν ότι υπάρχουν περίπου πενήντα διαφορετικά είδη ΣΜΝ, όμως τασυνηθέστερα είναι περίπου 10. Στην πλειονότητά τους, τα ΣΜΝ δεν είναιθανατηφόρα, μπορεί όμως να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνα, προκαλώντας πόνοή στειρότητα.

Μάθετε ποια είναιτα δέκα συνηθέστερα και πιο επικίνδυνα ΣΜΝ, με κατάταξη από το συνηθέστερο στοπιο σπάνιο.

1. Βακτηριακήκολπίτιδα

Κατατάσσεται σταΣΜΝ από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων λόγω των πιθανών καναλιώνμετάδοσης. Επηρεάζει τις γυναίκες κάθε ηλικίας, ανεξαρτήτως σεξουαλικής δραστηριότητας.Δεν είναι βέβαιο τι πυροδοτεί τη βακτηριακή κολπίτιδα, όμως είναι το αποτέλεσμαανισορροπίας στις ποσότητες βακτηρίων στον κόλπο. Μια πιθανή αιτία αυτής της ανισορροπίαςείναι συχνή η εναλλαγή ερωτικών συντρόφων, όμως υπάρχουν πολλοί παράγοντεςκινδύνου. Η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και σε γυναίκες πουδεν έχουν κάνει ποτέ σεξ. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φαγούρα, τσούξιμο κατάτην ενούρηση, έκκριση κολπικών υγρών και κακοσμία των γεννητικών οργάνων. Θεραπεύεταιεύκολα με την κατάλληλη αγωγή.

2. Τριχομοναδικήκολπίτιδα (τριχομανάδωση ή τριχομονίαση)

Πρόκειται για μονοκυτταρικόπαράσιτο, το οποίο ζει και αναπαράγεται στον κόλπο ή την ουρήθρα. Επηρεάζει τόσοτους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Ευτυχώς αντιμετωπίζεται εύκολα. Τα συνηθέστερασυμπτώματα για τους άνδρες περιλαμβάνουν ερεθισμό, τσούξιμο κατά την ενούρησηκαι έκκριση υγρών. Οι περισσότεροι άνδρες δεν εμφανίζουν ποτέ συμπτώματα οπότεείναι δύσκολο να διαγνωσθεί. Για τις γυναίκες, τα συνηθέστερα συμπτώματα είναιη φαγούρα, η έντονη δυσοσμία και τα κιτρινωπά υγρά.

3. Κονδυλώματα

Ο ιός τωνανθρώπινων θηλωμάτων (HPV)μολύνει εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες κάθε χρόνο. Πολλοί ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί,όμως ο ιός μεταδίδεται εύκολα με κάθε τύπο σεξουαλικής επαφής. Όταν υπάρχουνσυμπτώματα, οι επιπτώσεις για την υγεία είναι εξαιρετικά δυσάρεστες καιποικίλλουν από δερματικές παραμορφώσεις στην περιοχή των γεννητικών οργάνων έωςκαι καρκίνο του τραχήλου, καρκίνο του πρωκτού και καρκίνο του λάρυγγα.

4. Ψείρες τωντριχών της ήβης

Οι ψείρες τωνγεννητικών οργάνων είναι μικροσκοπικά παρασιτικά έντομα που ζουν καιαναπαράγονται στην τρίχα. Εξαπλώνονται με κάθε είδους σεξουαλική επαφή καιείναι ορατές με γυμνό μάτι. Δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία αλλά προκαλούνέντονη φαγούρα και επακόλουθο ερεθισμό.

5. Χλαμύδια

Οι επιπτώσεις τηςνόσου είναι σοβαρότερες για τις γυναίκες. Η λοίμωξη μπορεί να έχει σαναποτέλεσμα την ισχυρή φλεγμονώδη αντίδραση και αν δε θεραπευτεί μπορεί ναοδηγήσει στην υπογονιμότητα και την επικίνδυνη εξωμήτρια κύηση.Τα συμπτώματα είναι όμοια με αυτά άλλων ΣΜΝ: έκκριση υγρών, τσούξιμο κατά τηνενούρηση κ.α. Η νόσος αντιμετωπίζεται εύκολα με τη λήψη αντιβιοτικών.

6. Γονόρροια

Πρόκειται για μίαακόμη βακτηριακή λοίμωξη. Τα συμπτώματα είναι συνήθως πολύ ήπια και πολλές γυναίκεςτα παρερμηνεύουν ως κολπίτιδα. Η νόσος μπορεί να έχει σημαντικές –ακόμη καιθανατηφόρες– επιπτώσεις εάν δε ληφθεί θεραπεία. Στους άνδρες, μπορεί ναπροκαλέσει επιδιδυμίτιδα, μια επίπονη φλεγμονή των όρχεων, η οποίαμπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τη στειρότητα. Επίσης αντιμετωπίζεται εύκολα μετη λήψη αντιβιοτικών.

7. Έρπης

Μεταδίδεται με τησεξουαλική πράξη ή το στοματικό σεξ. Προκαλεί μικρές πληγές γύρω από το στόμα ήτα γεννητικά όργανα. Μπορεί τα συμπτώματα να εμφανίζονται περιοδικά και ναπαρουσιάζουν εναλλαγές έξαρσης και ύφεσης. Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία καιμπορεί να μεταδοθεί ακόμη κι αν δεν υπάρχουν συμπτώματα.

8. Ηπατίτιδα


Από τα τρίαδιαφορετικά στελέχη του ιού της ηπατίτιδας (Α, Β και Γ), μόνο η ηπατίτιδα Β καιη ηπατίτιδα Γ θεωρούνται ΣΜΝ. Ο προληπτικός εμβολιασμός στα παιδιά μπορεί ναπεριορίσει σημαντικά τις λοιμώξεις. Η ηπατίτιδα Γ μεταδίδεται συχνά από τηχρήση μολυσμένης βελόνας, ενώ η ηπατίτιδα Β μεταδίδεται με τα σωματικά υγρά καιτο αίμα. Η λοίμωξη από τον ιό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά έως και θανατηφόραπροβλήματα στο συκώτι. Η ηπατίτιδα είναι ένα από τα σοβαρότερα και πιοεπικίνδυνα ΣΜΝ.

9. HIV/AIDS

Η λοίμωξη από τονιό HIV δε θεραπεύεται καιοδηγεί τελικά στο θάνατο. Αν και το AIDS δεν είναι το συχνότερο ΣΜΝ είναι σίγουρα το πιο σοβαρό. Το ανοσοποιητικόαποδυναμώνεται σταδιακά και καταλήγει να μην μπορεί να αντισταθεί σε κανένανπαθογόνο μικροοργανισμό. Ένας σημαντικός παράγοντας στη μετάδοση του HIV είναι η ύπαρξη άλλων ΣΜΝ. Τα άτομα πουπάσχουν ήδη από κάποιο άλλο νόσημα έχουν περισσότερες πιθανότητες ναπροσβληθούν από τον HIV. ΤαΣΜΝ που προκαλούν πληγές και εκδορές παρέχουν μια «δίοδο» απ’ όπου μπορεί ναεισχωρήσει ευκολότερα ο HIV.

10. Σύφιλη

Πρόκειται για τοπιο «τρομακτικό» ΣΜΝ. Μιμείται πολλά από τα συμπτώματα άλλων ασθενειών κι έτσι ηδιάγνωση είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η σύφιλη μπορεί να παραμείνει σε λανθάνουσακατάσταση στο σώμα από 10 έως 20 χρόνια. Παράλληλα όμως, ο ιός επιτίθεται σταεσωτερικά όργανα, τους μύες, την καρδιά, τον εγκέφαλο, τα νεύρα, τα μάτια και τιςαρθρώσεις. Όλα αυτά πυροδοτούνται από μια μικροσκοπική πληγή στα γεννητικάόργανα (συφιλιδικό έλκος) το οποίο μπορεί να περάσει εντελώς απαρατήρητο.

Για την καλύτερηπροστασία από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, επιβάλλεται η χρήσηπροφυλακτικού κατά τη σεξουαλική πράξη και κάθε σεξουαλική επαφή. Επίσης, είναιαναγκαίο τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες να κάνουν συστηματικά εξετάσεις.