ΥΓΕΙΑ

Το τέλος της μυωπίας με σταγόνες

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα τηςεφαρμογής μίας πρωτοποριακής μεθόδου που πραγματοποιείται και στη χώρα μας,καθώς μπορούν να διορθωθούν μικροί βαθμοί μυωπίας, υπερμετρωπίας ή/καιαστιγματισμού, ακόμα και ανώμαλου αστιγματισμού χωρίς την ανάγκη παραδοσιακήςεπέμβασης με laser!
Το τέλος της μυωπίας με σταγόνες

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα τηςεφαρμογής μίας πρωτοποριακής μεθόδου που πραγματοποιείται και στη χώρα μας,καθώς μπορούν να διορθωθούν μικροί βαθμοί μυωπίας, υπερμετρωπίας ή/καιαστιγματισμού, ακόμα και ανώμαλου αστιγματισμού χωρίς την ανάγκη παραδοσιακήςεπέμβασης με laser!

Η παρέμβαση αυτή πραγματοποιείται με ενστάλαξησταγόνων (ριβοφλαβίνη: βιταμίνη Β2) για ένα δεκάλεπτο και μετά έκθεση σε αυτότο ειδικό φως για περίπου πέντε ακόμα λεπτά. Δεν έχει μετεγχειρητικήταλαιπωρία, καθώς δεν προκαλεί πόνο, έτσι ώστε να μην υπάρχει σημαντικός χρόνοςανάρρωσης.

Η πρωτοποριακή μέθοδος διασύνδεσης κολλαγόνου(collagen cross-linking) εφαρμόσθηκε σε ασθενείς στις 28-29 Ιανουαρίου, 2014στην Αθήνα από τον καθηγητή Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας ΥόρκηςΑναστάσιο Κανελλόπουλο.

Η τεχνολογία που έφερε στηνεπικαιρότητα την επαναστατική αυτή καινούρια διαθλαστική επέμβαση, εξηγεί οκαθηγητής, είναι η χρήσητοπογραφικά-κατευθυνόμενης και διαφορικής ισχύος διασύνδεσης σαν μία αμιγώςδιαθλαστική επέμβαση!

«Πρόκειται», σημειώνει ο Δρ.Κανελλόπουλος, «για μία εξελιγμένη συσκευή διασύνδεσης κολλαγόνου, η οποία έχειαφενός τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις κινήσεις του ματιού και ναεπικεντρώνεται σε συγκεκριμένο σημείο του αυτόματα (tracker). Επίσης έχει απεριόριστες δυνατότητες εξατομίκευσης,καθώς μπορεί η «παρτιτούρα» που θα σχεδιαστεί από τον χειρουργό οφθαλμίατρο ναεφαρμοστεί για πολλαπλές θεραπείες στον κερατοειδή. Επιπλέον μπορεί να γίνεισυσχέτιση με τοπογραφίες του κερατοειδή ή με τη συνταγή γυαλιών ή φακών επαφήςπου φοράει ο/η ενδιαφερόμενος/η».

Ηεπαναστατική αυτή εφαρμογή έγινε σε συνεργασία με το Cleveland Clinic Foundation των ΗΠΑ και τηνερευνητική ομάδα της Avedro στηΒοστώνη. Έχει δε εγκριθεί για ευρεία κλινική εφαρμογή στην Ευρώπη (CE mark). Παρουσιάστηκεαπό τον Δρ. Κανελλόπουλο στο Αμερικανικό Συνέδριο Οφθαλμολογίας στη Νέα Ορλεάνητο Νοέμβριο του 2013.

Όπως αναφέρεισχετικά ο κ. Κανελλόπουλος, «H επιστημονικήμας ομάδα πρωτοστάτησε σε όλες τις επαναστατικές εξελίξεις που τώρα πιααποτελούν κλινική ρουτίνα καθώς ήταν η δεύτερη στην Ευρώπη που ασχολήθηκε με τηδιασύνδεση κολλαγόνου, σε ερευνητικό επίπεδο από το 2002, δίνοντας λύση στηναντιμετώπιση του κερατόκωνου “καταργώντας”την ανάγκη μεταμόσχευσης κερατοειδή».

Καισυνεχίζει ο κ. Κανελλόπουλος:

Ησυνεισφορά μας με καινοτομίες που αφορούν την διασύνδεση κολλαγόνου είναι:

- tοΠρωτόκολλο της Αθήνας -ηεμπεριστατωμένη εξέλιξη της τεχνικής διασύνδεσης κολλαγόνου, με τοπογραφικά κατευθυνόμενηομαλοποίηση με Excimer Laser- αποτελείσυνδυασμό εξομάλυνσης της ανωμαλίας του κερατόκωνου με laser και υψηλής ισχύος διασύνδεσηκολλαγόνου

- η μεγαλύτερης ισχύος χρήση φωτός,

- διασύνδεση μεχρήση femtosecond laser γιαενδοκερατοειδική έγχυση ριβοφλαβίνης, και

- η χρήση της ως προφύλαξη σε επεμβάσεις LASIK για υπερμετρωπία ή/και μυωπία.

Οι τεχνικές αυτές “γεννήθηκαν” στην Αθήνακαι μετά από πολυετής παρουσιάσεις και δημοσιεύσεις, έχουν βρει παγκόσμιαεφαρμογή από ανάλογα κλινικά κέντρα και στις πέντε ηπείρους» καταλήγει οκαθηγητής.