ΥΓΕΙΑ

Ο ρόλος του βάρους στη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Τα άτομα που ξεπερνούν το φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος όταν λαμβάνουν διάγνωση για ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα συμπτώματα της νόσου ακόμη και σε αρχικό στάδιο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ο ρόλος του βάρους στη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Η εκδήλωση του αυτοάνοσου νοσήματος σημαίνει ότι το ίδιο το ανοσοποιητικό επιτίθεται στους συνδετικούς ιστούς του σώματος, καταστρέφοντας το χόνδρο που προστατεύει τις αρθρώσεις. Βασικά συμπτώματα της ΡΑ είναι η ακαμψία, το οίδημα στις αρθρώσεις και η γενικευμένη κόπωση.

Αν και οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν βελτίωση όταν ξεκινούν τη θεραπεία, μικρό ποσοστό εξ αυτών παρουσιάζει πλήρη ύφεση.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Annals of the Rheumatic Diseases δείχνει ότι οι υπέρβαροι ασθενείς με ΡΑ έχουν κατά 33% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ύφεση των συμπτωμάτων, ακόμη και με τη λήψη της σχετικής φαρμακευτικής αγωγής.

Παράλληλα, οι ασθενείς αυτοί αντιμετωπίζουν περισσότερο πόνο σε σύγκριση με τα άτομα φυσιολογικού βάρους.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι το συσσωρευμένο λίπος στο σώμα μπορεί να επηρεάζει τόσο την εξέλιξη της νόσου όσο και την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής.

Έτσι, η διαχείριση του σωματικού βάρους αναδεικνύεται σε σημαντικότατο παράγοντα για τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.