ΥΓΕΙΑ

Τι σχέση έχει το σωματικό σας βάρος με... την μύτη σας;

Κάθε άνθρωπος θέλει να είναι αδύνατος και υγιής. Αν είστε άντρας και έχετε μερικά επιπλέον κιλά σωματικού βάρους, τότε μην βιαστείτε να κατηγορήσετε την διατροφή σας. Μπορεί να φταίει... η μύτη σας!

Τι σχέση έχει το σωματικό σας βάρος με... την μύτη σας;

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική επιθεώρηση Human Biology, οι άντρες με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση κακών βακτηρίων στην μύτη τους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Wroclaw στην Πολωνία μέτρησαν τα ύψος και το βάρος των 90 υγιών ανδρών ηλικίας από 18 έως 34 έτη. Πήραν επίσης δείγματα από την ρινική δίοδο (ρουθούνι) και τον λαιμό τους για τη συλλογή βακτηρίων από κάθε συμμετέχοντα.

Οι άνδρες με βακτηρίδια που ενδεχομένως προκαλούν ασθένειες (όπως εκείνα που μπορεί να οδηγήσουν σε μόλυνση από σταφυλόκοκκο ή στρεπτόκοκκο) στα ρουθούνια τους ήταν πιο πιθανό να έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) από τους άνδρες των οποίων οι ρινικές δίοδοι ήταν απαλλαγμένες από βλαβερά βακτήρια.

Αυτό σημαίνει ότι οι άνδρες με μεγαλύτερο σωματικό βάρος από το κανονικό μπορεί να είναι λιγότερο ανθεκτικοί σε βακτηριακές λοιμώξεις, ενώ οι αδύνατοι θα μπορούσαν να είναι πιο ανθεκτικοί σε διάφορες ασθένειες.

Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό δεν είναι απολύτως σαφείς, αλλά "οι άνδρες με χαμηλότερο ΔΜΣ μπορεί να έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και ως εκ τούτου να έχουν καλύτερα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος", υποστηρίζει ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Boguslaw Pawloski.

Διαβάστε επίσης:

Χάστε βάρος για να ξαναβρείτε την μνήμη σας...

Τα δύο πιο ευαίσθητα σημεία του σώματος στον... πόνο

Τελικά το πρωινό μας βοηθά να χάσουμε κιλά;

Το διαζύγιο «σπρώχνει» τα παιδιά στην παχυσαρκία