ΥΓΕΙΑ

Η σοβαρή ασθένεια που σας απειλεί αν έχετε πολλές ελιές

Δύο νέες ανεξάρτητες έρευνες μεταξύ τους καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι πολλές ελιές στο σώμα, σχετίζονται και με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας και μάλιστα με αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσής τους.

Η σοβαρή ασθένεια που σας απειλεί αν έχετε πολλές ελιές

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες αξιολόγησαν στοιχεία από δύο ανεξάρτητες μεγάλες έρευνες τη «Nurses' Health Study» που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ και την «E3N Teachers' Study Cohort» που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία.

Στην πρώτη συμμετείχαν 74.523 νοσοκόμες που παρακολουθήθηκαν για διάστημα 24 χρόνων και τους ζητήθηκε να δηλώσουν πόσες ελιές μεγαλύτερες των 3mm είχαν στο αριστερό τους χέρι, ενώ στη δεύτερη συμπεριλήφθηκαν 89.902 γυναίκες για 18 χρόνια και τους ζητήθηκε να δηλώσουν πόσες ελιές είχαν στο σώμα τους.

Τα συμπεράσματα

Στην πρώτη μελέτη, όσες γυναίκες είχαν περισσότερες από 15 ελιές διέτρεχαν 35% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού.

Στη δεύτερη μελέτη, οι γυναίκες που είχαν δηλώσει πως έχουν «πάρα πολλές» ελιές, είχαν 13% υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού από ότι όσες ανέφεραν ότι δεν είχαν καθόλου ελιές.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, όπως διευκρινίζουν οι ερευνητές οι ελιές αυτές καθαυτές δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, αλλά αντιθέτως το πιθανότερο είναι ότι επηρεάζονται από τα επίπεδα των ορμονών που σχετίζονται με αυτόν.