ΥΓΕΙΑ

Οι γόνιμες μέρες της γυναίκας όταν έχει ακανόνιστο κύκλο περιόδου (πίνακας)

Η συνάντηση των σπερματοζωαρίων και των ωαρίων, κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας για τις γυναίκες με σταθερό κύκλο περιόδου μπορεί να γίνει γύρω στην 14η μέρα του κύκλου της γυναίκας.

Οι γόνιμες μέρες της γυναίκας όταν έχει ακανόνιστο κύκλο περιόδου  (πίνακας)

Τι γίνεται όμως, όταν η γυναίκα έχει ακανόνιστο κύκλο περιόδου; Πως μπορεί να ξέρει ποιες είναι οι γόνιμες μέρες, προκειμένου να επιτευχθεί ή να αποφευχθεί μία εγκυμοσύνη.

Μερικές γυναίκες καταλαβαίνουν πότε συμβαίνει η ωορρηξία. Τα κολπικά υγρά είναι περισσότερα και μπορεί να αισθάνονται λίγο πόνο κοντά στις ωοθήκες.

Η ωορρηξία συνήθως συμβαίνει 14 μέρες πριν την πρώτη μέρα της περιόδου. Επομένως, αν μια γυναίκα έχει σταθερό κύκλο 28 ημερών, η ωορρηξία θα συμβεί κοντά στην 14η ημέρα. Όμως, οι περισσότερες νέες γυναίκες δεν έχουν σταθερό κύκλο (ο κάθε κύκλος μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικό αριθμό ημερών), και οι γυναίκες που έχουν σταθερό κύκλο ενδέχεται να μην έχουν ωορρηξία την ίδια μέρα κάθε μήνα. Ενδεικτικά οι γόνιμες ημέρες, ανάλογα με τον κύκλο, μπορεί να είναι οι εξής:

gonimes meres


Πάντως, η πιο αξιόπιστη μέθοδος είναι το κολπικό υπερηχογράφημα που προβλέπει την ωορρηξία μέχρι 48 ώρες, πριν συμβεί.
Αν ένα ωάριο γονιμοποιηθεί, αυτό δεν σημαίνει ότι η γυναίκα θα έχει απαραίτητα και εγκυμοσύνη, αφού περίπου στο 30% των περιπτώσεων οι προσπάθειες καταλήγουν ατελείς.
Τέλος, θα πρέπει να ξέρουμε ότι τα σπερματοζωάρια μπορούν να ζουν στο σώμα μιας γυναίκας έως και τρεις μέρες, άρα οι γόνιμες ημέρες για το ζευγάρι είναι περισσότερες.

Πηγή: Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων

Διαβάστε επίσης

Τι μπορεί να κρύβει ο ακανόνιστος κύκλος στην περίοδο

Τέσσερα δεδομένα για την περίοδο των γυναικών που λίγες γνωρίζουν

Ακανόνιστος κύκλος = μεγαλύτερος κίνδυνος καρκίνου των ωοθηκών