ΥΓΕΙΑ

Πιο αποτελεσματική η τρισδιάστατη μαστογραφία στον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου

Όταν η τρισδιάστατη μαστογραφία συνδυάζεται με παραδοσιακές μεθόδους προσυμπτωματικού ελέγχου είναι πιο πιθανό να εντοπιστεί έγκαιρα ο επιθετικός καρκίνος, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Πιο αποτελεσματική η τρισδιάστατη μαστογραφία στον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου

Όταν συνδυάζονται, οι δύο μέθοδοι βοηθούν στον εντοπισμό του καρκίνου με μεγαλύτερη ακρίβεια, συγκεκριμένα κατά 41%, σε σύγκριση με τα ποσοστά που επιτυγχάνονται αποκλειστικά και μόνο με την παραδοσιακή μαστογραφία, αναφέρει η σχετική μελέτη στο επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου JAMA.

Χάρη στο συνδυασμό των δύο μεθόδων, περίπου 15% λιγότερες γυναίκες χρειάστηκε να κάνουν περισσότερες εξετάσεις λόγω ασάφειας των αρχικών αποτελεσμάτων.

Η τρισδιάστατη μαστογραφία έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ από το 2011, όμως δεν αποτελεί πρότυπη μέθοδο προληπτικού ελέγχου. Η τεχνική της τομοσύνθεσης που εφαρμόζεται στην τρισδιάστατη μαστογραφία επιτρέπει στους ειδικούς να εντοπίζουν «κρυφούς» όγκους που δε φαίνονται στη συμβατική μαστογραφία.

Η νέα μελέτη καταδεικνύει όμως ότι η συμβολή και η αποτελεσματικότητά της είναι σημαντική για τον έγκαιρο εντοπισμό επιθετικών μορφών καρκίνου του μαστού.