ΥΓΕΙΑ

Παρασκεύασαν το πρώτο «εμβόλιο» ενάντια στον καρκίνο

Επιστήμονες από τη Γερμανία παρασκεύασαν ένα εμβόλιο που υποστηρίζουν ότι μπορεί να παράσχει – μερικώς – προστασία από τους καρκινικούς όγκους στο κεφάλι σε ποντίκια.

Παρασκεύασαν το πρώτο «εμβόλιο» ενάντια στον καρκίνο

Το εμβόλιο που παρασκεύασε η ερευνητική ομάδα από το National Centre for Tumour Diseases στην Χαϊδελβέργη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε αυτό να επιτίθεται στα αλλοιωμένα καρκινικά κύτταρα. Αυτή η θεραπευτική προσέγγιση βασίζεται στην πολλά υποσχόμενη μέθοδο της ανοσοθεραπείας.

Η πρωτοποριακή μέθοδος δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη σε ανθρώπους, όμως οι πρώτες κλινικές δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν σε έναν περίπου χρόνο στη Γερμανία, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC.

Ο καρκινικός όγκος στο κεφάλι αντιμετωπίζεται δύσκολα. Για το λόγο αυτό, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες με στόχο την εξεύρεση νέων μεθόδων αντιμετώπισης.

Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ανοσοποιητικού για την αντιμετώπιση του καρκίνου είναι μια συναρπαστική προσέγγιση και ένα σημαντικό βήμα στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου, δηλώνει η Δρ Έμα Σμιθ από τον οργανισμό Cancer Research UK.

Το πρωτοποριακό εμβόλιο βασίζεται στην ικανότητα του ίδιου του ανοσοποιητικού να αντιδρά στον καρκινικό όγκο, αν και η λειτουργία αυτή δεν είναι επαρκής ώστε να διακοπεί εντελώς η εξάπλωση του καρκίνου.

Οι δοκιμές που έγιναν στα πειραματόζωα έδειξαν ότι το εμβόλιο μπορεί πιθανώς να ενισχύσει αυτή τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature.