ΥΓΕΙΑ

Η δυσπεψία και η καούρα χαλούν τις διακοπές σας; Υπάρχει λύση

Καλοκαίρι, η εποχή της ξεκούρασης και της ξεγνοιασιάς. Θάλασσα, ζεστός ήλιος, καλό φαγητό συνθέτουν την ωραιότερη εικόνα της πιο αγαπητής εποχής του χρόνου από μικρούς και μεγάλους.

Η δυσπεψία και η καούρα χαλούν τις διακοπές σας; Υπάρχει λύση

Οι συνήθειές μας, όμως το καλοκαίρι, τουλάχιστον οι διατροφικές, γίνονται πιο χαλαρές ή λιγότερο αυστηρές ως προς την επιλογή μας, π.χ. πίνουμε αναψυκτικά για να δροσιστούμε, αυξάνεται η ποσότητα του καφέ και του αλκοόλ, τρώμε σε ουζερί και ταβέρνες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνουμε το στομάχι μας, με δυσάρεστες επιπτώσεις όπως η έντονη δυσπεψία και η καούρα. Τα αλγινικά φαρμακευτικά σκευάσματα όπως το Gaviscon, ανακουφίζουν αποτελεσματικά από τα συμπτώματα της καούρας δρώντας άμεσα (μέσα σε 3 λεπτά από τη λήψη), ενώ διαρκούν έως και 4 ώρες χωρίς να επιδρούν ή να επηρεάζουν τη φυσιολογική λειτουργία του στομάχου. Επιπλέον, ενδείκνυνται για εγκύους και ηλικιωμένους, ενώ μπορούν να χορηγηθούν και σε ασθενείς που λαμβάνουν πολλαπλή φαρμακευτική αγωγή.

Οι δύο νέες εύχρηστες μορφές του Gaviscon (μασώμενα δισκία και φακελίσκοι μιας χρήσης με έτοιμο προϊόν) σας δίνουν τη δυνατότητα να έχετε το προϊόν πάντοτε μαζί σας, στην τσάντα, στο αυτοκίνητο, ή στην έξοδο και να μπορείτε να αντιμετωπίσετε άμεσα και αποτελεσματικά την καούρα, τη στιγμή ακριβώς που θα αισθανθείτε τα πρώτα συμπτώματα.

Άλλοι τρόποι για να αντιμετωπίσετε την καούρα και να έχετε άμεση ανακούφιση είναι:

-Μην ξαπλώνετε για περίπου δύο ώρες μετά το φαγητό.

-Ανασηκώστε το κεφάλι σας μερικά εκατοστά, όταν κοιμάστε.

-Διατηρήστε ένα λογικό βάρος. Η παχυσαρκία αυξάνει την πιθανότητα για καούρα και δυσπεψία. Σύμφωνα με ορισμένες στατιστικές, περίπου το 35 % των υπέρβαρων ατόμων έχουν καούρα. Τα καλά νέα είναι ότι για πολλούς ανθρώπους, η μείωση του βάρους κατά 10% θα μειώσει τα συμπτώματα

-Μην καπνίζετε. Η νικοτίνη χαλαρώνει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα. Το κάπνισμα διεγείρει επίσης την παραγωγή οξέος στο στομάχι.

-Χαλαρώστε. Ενώ το άγχος δεν έχει συνδεθεί άμεσα με καούρα, είναι γνωστό ότι μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσουν καούρα.

-Τρώτε μικρότερα γεύματα.

-Τα μεγάλα γεύματα "μεγαλώνουν" το στομάχι σας και αυξάνουν την ανοδική πίεση κατά του οισοφαγικού σφιγκτήραενώ το στομάχι θα παράγει ταυτόχρονα περισσότερο οξύ.

Τέλος, γνωρίζοντας ποια τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν καούρα, μπορεί να σας βοηθήσει είτε να αποφύγετε την καούρα είτε να μειώσετε σημαντικά την εμφάνισή της.

Τα τρόφιμα και τα ποτά που προκαλούν πολύ συχνά καούρα είναι:

-Τα λιπαρά κρέατα
-Τα τηγανιτά

-Τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους

-Η σοκολάτα

-Η μέντα

-Η κατανάλωση αλκοόλ (ειδικά του κόκκινου κρασιού)

-Οι ντομάτες και τα προϊόντα με βάση την ντομάτα

-Τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη, όπως ο καφές

-Τα ανθρακούχα ποτά

-Οι πιπεριές

-Το σκόρδο και το κρεμμύδι

Τι να πίνετε

Αντί να καταναλώνετε αεριούχα ποτά, μπορείτε να πίνετε

-Νερό (ανθρακούχο ή μη μεταλλικό φυσικό νερό),

-Φρουτοχυμούς

-Ποτά φρούτων μη εσπεριδοειδών

-Παγωμένο τσάι

Αν θέλετε να καταναλώσετε οινοπνευματώδη ποτά, προσπαθήστε να καταναλώνετε όσον το δυνατόν λιγότερη ποσότητα μπορείτε

Με την συνεργασία του Εμμανουήλ Συμβουλάκη, Επιμελητή Α' Γαστρεντερολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο "Ερρίκος Ντυνάν"