ΥΓΕΙΑ

Και όμως, η παχυσαρκία μπορεί να μας προστατεύσει από καρδιακά νοσήματα!

Είναι κοινά αποδεκτό, ότι ένα άτομο που είναι σημαντικά υπέρβαρο ή παχύσαρκο, αντιμετωπίζει πολλά και διαφόρων μορφών προβλήματα υγείας. Ωστόσο, μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Mayo Clinical Proceedings, έρχεται να δείξει ότι η παχυσαρκία μπορεί να έχει και ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία ενός ατόμου!

Και όμως, η παχυσαρκία μπορεί να μας προστατεύσει από καρδιακά νοσήματα!

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες με επικεφαλής τον δρ Abhishek Sharma, καρδιολόγο στο Ιατρικό Κέντρο Downstate του κρατικού πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης, αξιολόγησαν τα αποτελέσματα 36 επιμέρους ερευνών σε ασθενείς με νόσο στεφανιαίας αρτηρίας (ΝΣΑ), οι οποίοι υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις επαναγγείωσης, συμπεριλαμβανομένων της διαδερμικής στεφανιαίας επέμβασης (ΔΣΕ) και της στεφανιαίας παράκαμψης με μόσχευμα (ΣΠΝ).

Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με χαμηλό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είχαν κατά 1,8 με 2,7 φορές αυξημένη πιθανότητα να έχουν έμφραγμα του μυοκαρδίου, καθώς και αυξημένη πιθανότητα θανάτου λόγω καρδιακής ασθένειας, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν μεγάλο ΔΜΣ.

Επίσης, διαπίστωσαν ότι οι υπέρβαροι ασθενείς παρουσίασαν τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις. Οι παχύσαρκοι ασθενείς, δε, είχαν 27% μειωμένη πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν κανονικές τιμές στον ΔΜΣ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μία εξήγηση για αυτά τα "απρόσμενα" αποτελέσματα είναι το γεγονός ότι ασθενείς που είναι υπέρβαροι είναι πιο πιθανό να λαμβάνουν συνταγογραφημένα φάρμακα που προστατεύουν την καρδιαγγειακή τους υγεία -όπως β-αναστολείς και στατίνες.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι παχύσαρκοι και υπέρβαροι ασθενείς βρέθηκαν να έχουν μεγάλη βλάβη στεφανιαίου αγγείου, η οποία θα μπορούσε να συμβάλει σε πιο ευνοϊκά αποτελέσματα. Ο πληθυσμός αυτός μπορεί να έχει υψηλότερο μεταβολικό αποθεματικό, το οποίο μπορεί να δράσει προστατευτικά σε χρόνιες παθήσεις όπως η ΝΣΑ.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Στατίνες και σε αυτούς που κινδυνεύουν λίγο από τη χοληστερίνη

Δείτε αν ανήκετε σε αυτούς που είναι πιο "ανθεκτικοί" στο έμφραγμα

Η κακοποίηση στην παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Τα 5 όργανα του σώματος που καταστρέφει το λίπος