ΥΓΕΙΑ

Αυξημένος ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη για τους ποδηλάτες

Μια νέα έρευνα έρχεται να ρίξει "λάδι στη φωτιά" της αντιπαράθεσης στους ιατρικούς κύκλους αναφορικά με τις επιπτώσεις και τους κινδύνους της ποδηλασίας στην υγεία των αντρών.

Αυξημένος ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη για τους ποδηλάτες

Ερευνητές από το University College of London (UCL) υποστηρίζουν ότι οι άντρες που κάνουν πολύ συχνά ποδηλασία μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, αλλά όχι μεγαλύτερη πιθανότητα υπογονιμότητας και στυτικής δυσλειτουργίας.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 5.000 ανδρών ποδηλατιστών από το 2012 μέχρι και το 2013.

Το 8% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι είχε προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας, ποσοστό που δεν είναι αυξημένο σε σύγκριση με άνδρες που δεν ποδηλατούν συχνά. Διαπιστώθηκε, ωστόσο, σύνδεση της στυτικής δυσλειτουργίας με τρεις παράγοντες: την υψηλή πίεση του αίματος, το κάπνισμα και την ηλικία.

Επίσης οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν καμία σύνδεση μεταξύ της ποδηλασίας και της υπογονιμότητας, η οποία παρατηρήθηκε στο 1% των συμμετεχόντων.

Όσον αφορά τον καρκίνο του προστάτη, σχεδόν το 1% των ποδηλατιστών διαγνώστηκε με αυτόν. Εκείνοι, ωστόσο, που έκαναν ποδηλασία περισσότερο από 8,5 ώρες την εβδομάδα, αποδείχτηκε ότι ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του προατάτη, σε σύγκριση με άλλους άντρες, αν και η έρευνα δεν απέδειξε κάποια άμεση αιτιατή σχέση μεταξύ των δύο.

Από τους 498 άντρες που ποδηλατούσαν περισσότερο, οι 17 είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη (3,5%). Την ίδια στιγμή, από τους 511 που ποδηλατούσαν λιγότερο, οι 3 διαγνώστηκαν με τον ίδιο καρκίνο (0,5%).

Τα συγκριτικά αυτά στοιχεία επαληθεύτηκαν ακόμα και αφότου οι ερευνητές, απέκλεισαν άλλους στατιστικούς παράγοντες, όπως το πλήθος των αντρών μεγάλης ή μικρής ηλικίας στο δείγμα των συμμετεχόντων.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δεν είναι συμπερασματικά, αλλά υπογραμμίζουν την ανάγκη μιας ορθοπεδικά σωστής σέλας/καθίσματος στο ποδήλατο, η οποία να ταιριάζει στο σώμα του αναβάτη.

Διαβάστε επίσης:

Η "αθώα" μικροεπέμβαση που μπορεί να οδηγήσει σε επιθετικό καρκίνο του προστάτη

Προστατευθείτε: Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνετε ανά ηλικία

Προστάτης: Πότε είναι φίλος και πότε εχθρός του σεξ

Πρωτοποριακό τεστ ξεχωρίζει τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη από αυτόν που δεν απαιτεί εγχείριση