ΥΓΕΙΑ

Ακόμα και το παραμικρό χτύπημα στο κεφάλι προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο

Μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Newcastle στην Αγγλία έδειξε ότι εγκεφαλικές βλάβες που επηρεάζουν τη μνήμη και την σκέψη προκαλούνται όχι μόνο από σοβαρά ατυχήματα/χτυπήματα στο κεφάλι, αλλά ακόμα και από πολύ πιο ήπια χτυπήματα, όπως για παράδειγμα αν πέσει κανείς από τον ποδήλατο.

Ακόμα και το παραμικρό χτύπημα στο κεφάλι προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο

Οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις 53 ατόμων που είχαν υποστεί ήπια χτυπήματα στο κεφάλι από μικροατυχήματα και τις συνέκριναν με εκείνες άλλων 33 ατόμων που δεν είχαν υποστεί κανένα χτύπημα στο κεφάλι.

Για να το κάνουν αυτό, χρησιμοποίησαν μια εξειδικευμένη μέθοδο μαγνητικής τομογραφίας του εγκεφάλου, η οποία επιτρέπει την ανίχνευση βλαβών στα εγκεφαλικά κύτταρα, ενώ δίνει ταυτόχρονα την ευκαιρία στους γιατρούς να δημιουργήσουν έναν τεχνητό "χάρτη" των ινών στον εγκέφαλο.

Οι επιδόσεις στη μνήμη και την αναλυτική σκέψη στην ομάδα των 53 ατόμων που είχαν υποστεί ήπιο χτύπημα στο κεφάλι, διαπιστώθηκε πως ήταν 25% μειωμένες σε σύγκριση με τα άτομα της υγιούς ομάδας.

Οι περισσότερες έρευνες μέχρι σήμερα εστίαζαν στις επιπτώσεις που έχουν για τον εγκέφαλο μόνο τα πολύ σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι.

Οι ερευνητές επισήμαναν πως, όταν επανέλαβαν τη διαδικασία στα ίδια άτομα μετά από την πάροδο ενός έτους από τη στιγμή του τραυματισμού τους στο κεφάλι, διαπίστωσαν ότι οι επιδόσεις τους σε μνήμη και σκέψη δεν είχαν καμία διαφορά με τα μέλη της υγιούς ομάδας.

Αυτό υποδεικνύει ότι ο εγκέφαλος έχει τη δυνατότητα να επανέρχεται σταδιακά και να διορθώνει τις όποιες μικρο-βλάβες προκαλούνται από ελαφρά ατυχήματα, παρά το γεγονός ότι, προσωρινά, έχει μειωμένες επιδόσεις σε συγκεκριμένες λειτουργίες που ελέγχονται από το σημείο που έχει τραυματιστεί.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Neurology.

Διαβάστε επίσης:

Μάθετε ποιο και πόσο είναι το κυρίαρχο ημισφαίριο του εγκεφάλου σας (online test)

Η βασική ουσία της κάνναβης έχει αντικαρκινικές ιδιότητες αλλά η πολλή μαριχουάνα κάνει ζημιά

Η ηχητική "ψευδαίσθηση" που θα σας αφήσει με το στόμα ανοικτό (ηχητικό)

Σκέφτεστε σαν άντρας ή σαν γυναίκα; Κάντε το τεστ!