ΥΓΕΙΑ

Θυρεοειδής: Πώς θα καταλάβετε ότι δεν λειτουργεί σωστά

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας του σώματος, που παίζει ρυθμιστικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του σώματος, μεταξύ άλλων της θερμοκρασίας του σώματος, του μεταβολισμού και των χτύπων της καρδιάς.

Θυρεοειδής: Πώς θα καταλάβετε ότι δεν λειτουργεί σωστά

Ένας δυσλειτουργικός αδένας έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη είτε μικρότερη παραγωγή της σχετικής ορμόνης (TH).

Παρά τη σημασία του, όμως, για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, συχνά δεν είναι το πρώτο πράγμα που εξετάζουμε, όταν εκδηλώνεται κάποιο πρόβλημα.

Δείτε ποια είναι τα 10 συμπτώματα που μαρτυρούν δυσλειτουργικό (υπολειτουργικό ή υπερλειτουργικο) θυρεοειδή.

Αύξηση βάρους

Αν, παρά το ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα και την άσκηση, παίρνετε κιλά, τότε ίσως έχετε υπολειτουργικό θυρεοειδή αδένα. Από την άλλη μεριά, ξαφνική απώλεια βάρους ίσως είναι σημάδι υπερθυρεοειδισμού.

Υψηλή πίεση

Τα άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό, έχουν διπλάσιες έως και τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση.

Αδύναμα μαλλιά

Στον υποθυρεοειδισμό, τα χαμηλά επίπεδα της ορμόνης διακόπτουν την ανάπτυξη της τρίχας, αδρανοποιώντας έτσι πολλούς θύλακες, με αποτέλεσμα την πρόκληση τριχόπτωσης σε όλο το σώμα. Αντίθετα, στον υπερθυρεοειδισμό παρατηρείται το φαινόμενο της «αδύναμης τρίχας» μόνο στο κεφάλι.

Δυσκολία συγκέντρωσης

Ο μεν υπερθυρεοειδισμός δημιουργεί προβλήματα συγκέντρωσης, ενώ ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζει προβλήματα στη μνήμη.

Ταχυκαρδίες

Ίσως οι αυξημένοι παλμοί οφείλονται στα υψηλά επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς και τον συνεπαγόμενο υπερθυρεοειδισμό.

Υψηλή χοληστερίνη

Αν παρά τις κατάλληλες διατροφικές αλλαγές τα επίπεδα κακής χοληστερίνης δεν υποχωρούν, ίσως πρόκειται για υποθυρεοειδισμό, που, μάλιστα, μπορεί να καταλήξει σε καρδιαγγειακά προβλήματα.

Συνεχής κούραση που δεν υποχωρεί

Η υπολειτουργία του αδένα μας κάνει να νιώθουμε κούραση, ακόμα και όταν έχουμε κοιμηθεί αρκετές ώρες. Πρόκειται για ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού.

Απώλεια διάθεσης

Ίσως πρόκειται για σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού, καθώς η χαμηλή παραγωγή της TH, επιδρά στα επίπεδα της σεροτονίνης, που «ρυθμίζει» τη διάθεσή μας.

Αλλαγές στην όρεξη και τη γεύση

Η αυξημένη όρεξη είναι ένδειξη υπερθυρεοειδισμού, καθώς η αυξημένη παραγωγή της TH, προκαλεί το διαρκές αίσθημα της πείνας. Αντιθέτως, ο υποθυρεοειδισμός έχει επιπτώσεις στη γεύση και την οσμή.

Πόνοι στους μύες και τα άκρα

Συνήθη συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι οι ξαφνικοί πόνοι και τα μουδιάσματα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια, τα πόδια και τις παλάμες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μακροχρόνια χαμηλή παραγωγή της TH, μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη στα νεύρα, που στέλνουν τα σχετικά σήματα σε εγκέφαλο και σπονδυλική στήλη.