ΥΓΕΙΑ

Τι λέει νέα έρευνα για τη θεραπεία ορμονικής αντικατάστασης

Η θεραπεία αντικατάστασης ορμονών που ξεκινάει αμέσως μετά την εμμηνόπαυση, είναι ασφαλής και μειώνει κάποιους παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης καρδιακής νόσου, ενώ προκαλεί εξίσου σημαντική μείωση των εξάψεων, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.

Τι λέει νέα έρευνα για τη θεραπεία ορμονικής αντικατάστασης

Η χρήση φαρμάκων ορμονικής θεραπείας για γυναίκες στην εμμηνόπαυση μειώθηκε δραματικά μετά το 2002, όταν, στις ΗΠΑ, μεγάλη κυβερνητική έρευνα με την ονομασία "Women's Health Initiative" (WHI) έδειξε ότι τα φάρμακα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι απόψεις των ειδικών διίστανται επάνω στο θέμα. Μερικοί εκτιμούν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της ορμονοθεραπείας, όπως αυτές προσδιορίστηκαν στην έρευνα της WHI, οφείλονται στην προχωρημένη ηλικία των γυναικών που συμμετείχαν σε αυτήν, καθώς οι περισσότερες ήταν άνω των 60 ετών και είχαν περάσει 10 και πλέον χρόνια από την ηλικία που ξεκίνησε η εμμηνόπαυσή τους.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι διαφορετικές μορφές ορμονοθεραπείας θα ήταν καλύτερες και θα είχαν διαφορετικές επιπτώσεις στις γυναίκες.

Σκοπός της νέας έρευνα, την οποία έκανε το Ινστιτούτο Έρευνας Μακρυζωίας "Kronos", ήταν να εξετάσει αυτές τις απόψεις.

Στην έρευνα συμμετείχαν 727 υγιείς γυναίκες ηλικίας από 42 έως 58 ετών, οι οποίες δεν είχαν περάσει τα 3 χρόνια από την στιγμή της εμμηνόπαυσης. Με τυχαία επιλογή, ορισμένες από αυτές ξεκίνησαν θεραπεία ορμονικής αντικατάστασης (είτε με χάπι, είτε με επίθεμα οιστρογόνων) ενώ οι υπόλοιπες έλαβαν φάρμακο placebo.

Εκείνες οι οποίες έλαβαν την κανονική θεραπεία, πήραν επίσης και μια μορφή προγεστερόνης, εάν είχαν ακόμα μήτρα, προκειμένου να προστατευθούν από τον καρκίνο της μήτρας.

Επειδή οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι σπάνια σε αυτές τις ηλικίες στις γυναίκες, η έρευνα εστίασε στον εντοπισμό παραγόντων κινδύνου για εκδήλωση καρδιαγγειακής νόσου.

Μετά από 4 χρόνια έρευνας, δεν διαπιστώθηκε καμία αλλαγή στην συσσώρευση αρτηριακής πλάκας ή ασβεστίου στην στεφανιαία αρτηρία και στις δύο ομάδες γυναικών.

Επίσης καμία από τις δύο μορφές ορμονοθεραπείας δεν έδειξε ότι επηρεάζει σημαντικά την πίεση του αίματος. Οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν το επίθεμα οιστρογόνων είχαν βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων ζαχάρου στο αίμα.

Εκείνες που έπαιρναν το χάπι οιστρογόνων είχαν μειωμένα επίπεδα LDL χοληστερόλης (η οποία συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος) και ταυτόχρονα αυξημένα επίπεδα HDL χοληστερόλης, η οποία βοηθάει στην μείωση της LDL.

Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που έπαιρναν το χάπι, είχαν αυξημένα τριγλυκερίδια, τα οποία είναι ένα είδος λιπαρών στο αίμα το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Και οι δύο μορφές ορμονοθεραπείας αποδείχτηκε ότι μειώνουν τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης.

Επίσης, προηγούμενη έρευνα του ίδιου Ινστιτούτου είχε δείξει ότι η ορμονοθεραπεία βελτιώνει την διάθεση, καθώς και τη γνωστική και τη σεξουαλική λειτουργία των γυναικών. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα οιστρογόνα παρέχουν σαφή προστασία κατά της οστεοπόρωσης, αν και ο κίνδυνος κατάγματος είναι χαμηλός σε γυναίκες στην ηλικία των 50 περίπου ετών.

Διαβάστε επίσης:

Εξάψεις στην εμμηνόπαυση: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Τι κρύβεται πίσω από την πεσμένη ερωτική διάθεση της γυναίκας

Ορμονοθεραπεία: Οι κίνδυνοι που μπορεί να κρύβει για την υγεία σας

Περίοδος: Δείτε τις αιτίες που έρχεται νωρίτερα ή ακανόνιστα