ΥΓΕΙΑ

Δείτε τα 4 μυστικά για τις «δύσκολες ημέρες» το καλοκαίρι

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, συμβαίνουν πολύ συχνά διαταραχές στην έμμηνο ρύση των γυναικών, οι οποίες τις περισσότερες φορές δημιουργούν προβλήματα στις καλοκαιρινές διακοπές τους, με αποτέλεσμα εκτός από τον πόνο, οι γυναίκες συχνά, να αποδιοργανώνονται. 

Δείτε τα 4 μυστικά για τις «δύσκολες ημέρες» το καλοκαίρι

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια μικρά μυστικά με τα οποία μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτές τις δύσκολες ημέρες του μήνα και να μην χαλάσετε τη διάθεσή σας.

1. Αντιφλεγμονώδη παυσίπονα. Η αποτελεσματική λύση.

Αντιφλεγμονώδη αναλγητικά όπως είναι η ιβουπροφαίνη επαναφέρουν στο φυσιολογικό τα επίπεδα των προσταγλαδινών (ουσίες που παράγονται από τον οργανισμό της γυναίκας). Οι προσταγλανδινες προκαλούν μυικές συσπάσεις και κράμπες και κατά συνέπεια και πόνους στη μήτρα κατά την περίοδο (δυσμηνόρροια). Τα αντιφλεγμονώδη αναλγητικά σταματούν την παραγωγή αυτών των ουσιών και έτσι αντιμετωπίζουν ριζικά τον πόνο της περιόδου. Καλό θα είναι να τα λαμβάνετε όταν θα νιώσετε τους πρώτους πόνους ή και λίγο πριν από αυτό.

Η ιβουπροφαίνη (που βρίσκεται ως δραστική ουσία για παράδειγμα στο «Nurofen Express Πόνοι Περιόδου») στοχεύει άμεσα στη λύση του προβλήματος καθώς τις περισσότερες φορές δρα μόλις σε 15 λεπτά και διαρκεί έως και 8 ώρες. Συνεπώς χρειάζεστε μόνο ένα χάπι κάθε 8 ώρες.
Με σωστή χρήση, η αποτελεσματικότητά της μπορεί να φτάσει μέχρι και 95% στην μείωση του πόνου της περιόδου ενώ ταυτόχρονα έχει τις λιγότερες παρενέργειες σε σύγκριση με άλλα σκευάσματα. Για το λόγο αυτό προτείνεται από οδηγίες Διεθνών Επιστημονικών φορέων ως θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας.

2. Αντισυλληπτικά

Σε αρκετές περιπτώσεις ο γυναικολόγος μπορεί να χορηγήσει ακόμα και αντισυλληπτικά χάπια στη γυναίκα, των οποίων η χρήση έχει αποδειχθεί αποτελεσματική κατά των πόνων της περιόδου. Τα αντισυλληπτικά μπορούν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία το πρόβλημα. Πολλές γυναίκες όμως διστάζουν να τα χρησιμοποιήσουν για το φόβο ανεπιθύμητων παρενεργειών. Επίσης σε κάποιες λίγες περιπτώσεις, η χρήση τους δεν επιτρέπεται. Για το λόγο αυτό, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η γυναίκα να πάρει την πρωτοβουλία της λήψης αντισυλληπτικών πριν ρωτήσει τον γυναικολόγο της.

3. Σωστή διατροφή

Κατά τη διάρκεια της περιόδου καλό θα είναι να ακολουθείται μια σωστή διατροφή και συγκεκριμένα:
• Καταναλώστε Ω-3 λιπαρά, τα οποία βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολωμός και η σαρδέλα.
• Αποφύγετε τον καφέ. Κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι ικανός να αυξήσει την ένταση και τους σπασμούς των μυών με αποτέλεσμα να επιδεινώσει την κατάστασή σας.
• Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με όσπρια. Μετριάζουν τον πόνο τις δύσκολες μέρες.
• Πείτε «ναι» στην κανέλα. Διαθέτει ευεργετικές ιδιότητες καθώς σας ανακουφίζει σημαντικά τις δύσκολες μέρες.
• Αποφύγετε τη ζάχαρη και τα γλυκά με πολλές θερμίδες. Είναι γνωστή η μανία για γλυκό αυτές τις ημέρες, αλλά καλύτερα να τα αποφύγετε και να τα αντικαταστήσετε με μέλι ή με ένα κομμάτι παστέλι.
• Καταναλώστε δυόσμο και μέντα. Εκτός του ότι χαρίζουν ευχάριστη αναπνοή είναι γνωστά και για τις καταπραϋντικές τους ιδιότητες.

4. Γυμναστική

Οι ειδικοί όχι μόνο συνιστούν την άσκηση τις δύσκολες ημέρες αλλά έχουν διαπιστώσει πως η καθημερινή γυμναστική ελαττώνει τους πόνους κατά τη διάρκεια της περιόδου. Η αεροβική γυμναστική, το περπάτημα και το τρέξιμο είναι καλές επιλογές, καθώς με διαφορετικό τρόπο το καθένα μειώνει τους πόνους.

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG, Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων - Εφήβων, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Director EURAPAG (European Association of Paediatric and Adolescent Gynaecology)
Email: info@healthylady.gr, www.παιδογυναικολογος.gr