ΥΓΕΙΑ

Ζέστη: 4 λόγοι να την αγαπήσετε και άλλοι 5 να τη μισήσετε

Οι περισσότεροι Έλληνες λατρεύουν το καλοκαίρι, τον ήλιο και τη ζέστη. Και καλά κάνουν. Υπάρχουν όμως και πολλοί που δεν αντέχουν τη ζέστη του καλοκαιριού. Και αυτοί καλά κάνουν.

Ζέστη: 4 λόγοι να την αγαπήσετε και άλλοι 5 να τη μισήσετε

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού έχουν θετικά και αρνητικά αποτελέσματα στον οργανισμό.

Τα υπέρ της ζέστης

- Μειώνεται η όρεξη για φαγητό, επειδή το σώμα έχει λιγότερες ανάγκες για ενέργεια και έτσι μειώνονται οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε

-Η επιδερμίδα γίνεται πιο σφριγηλή. Η ζέστη προκαλεί αγγειοδιαστολή, με αποτέλεσμα την καλύτερη αιμάτωση των ιστών, και έτσι το δέρμα φαίνεται πιο λαμπερό.

- Μειώνεται η αρτηριακή πίεση. Εξαιτίας της αγγειοδιαστολής βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και "πέφτει" η αρτηριακή πίεση.

-Σκεπτόμαστε καλύτερα γιατί ο εγκέφαλος αιματώνεται καλύτερα λόγω πάλι της αγγειοδιαστολής.

Τα κατά της ζέστης

1.Επιβραδύνεται ο μεταβολισμός, άρα γίνονται λιγότερες καύσεις. Η κατάσταση βελτιώνεται την περίοδο των διακοπών με το κολύμπι και το περπάτημα.

2.Μειώνεται η γονιμότητα των ανδρών. Οι αυξημένες θερμοκρασίας, μειώνουν τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.

3. Προκαλούνται οι πιο σοβαρές πνευμονίες, από την κυκλοφορία διαφόρων ιών και μικροοργανισμών, όπως το μικρόβιο legionella, που «φωλιάζει» στα κλιματιστικά μηχανήματα.

4.Επιδεινώνονται τα συμπτώματα της παραρινοκολπίτιδας και του άσθματος, γιατί η ατμόσφαιρα είναι πιο ξηρή.

5.Αυξάνεται ο κίνδυνος για πέτρες στα νεφρά και κολικούς, λόγω αφυδάτωσης. Η ζέστη προκαλεί εφίδρωση, αποβάλλονται πολλά υγρά από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να προκαλείται αφυδάτωση. Τα ούρα γίνονται πυκνότερα, προκαλείται καθίζηση και δημιουργούνται πέτρες στους νεφρούς που οδηγούν σε κολικούς.