ΥΓΕΙΑ

Πολλά υποσχόμενα τα βλαστοκύτταρα στη θεραπεία έπειτα από εγκεφαλικό

Η έγχυση βλαστοκυττάρων στον εγκέφαλο μπορεί να επιταχύνει σημαντικά την ανάρρωση των ασθενών έπειτα από εγκεφαλικό, σύμφωνα με νέα πιλοτική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στο Imperial College του Λονδίνου.

Πολλά υποσχόμενα τα βλαστοκύτταρα στη θεραπεία έπειτα από εγκεφαλικό

H ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι τα βλαστοκύτταρα διευκολύνουν τη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων στις περιοχές του εγκεφάλου που έχουν υποστεί βλάβη.

Η νέα κλινική δοκιμή που πραγματοποίησαν έδειξε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών μπορούσε να περπατήσει και να αυτοεξυπηρετηθεί έπειτα από σοβαρό εγκεφαλικό, χάρη στη νέα θεραπεία.

Χρειάζονται, ωστόσο, περαιτέρω δοκιμές ώστε να αξιολογηθούν οι δυνατότητες της νέας μεθόδου.

Η πιλοτική δοκιμή είχε σαν βασικό στόχο να εξετάσει κατά πόσο αυτή η θεραπευτική προσέγγιση είναι ασφαλής για τους ασθενείς. Οι ερευνητές άντλησαν βλαστοκύτταρα από το μυελό πέντε ασθενών που είχαν υποστεί προσφάτως εγκεφαλικό.

Απομόνωσαν συγκεκριμένους τύπους βλαστοκυττάρων (CD34+), καθώς αυτά έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιούν τη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων. Τα βλαστοκύτταρα χορηγήθηκαν απευθείας στις περιοχές του εγκεφάλου που είχαν υποστεί βλάβες, μέσω κεντρικής αρτηρίας.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας των ασθενών για έξι μήνες, καταγράφοντας πώς αυτοί ανταποκρίνονταν σε απλές, καθημερινές δραστηριότητες.

Τέσσερις στους πέντε ασθενείς είχαν πάθει σοβαρής μορφής εγκεφαλικό, με αποτέλεσμα την αδυναμία ομιλίας και την παράλυση στη μία πλευρά του σώματος.

Κατά την ολοκλήρωση της εξάμηνης δοκιμής, διαπιστώθηκε ότι τρεις στους τέσσερις ασθενείς μπορούσαν να περπατήσουν και να φροντίσουν τον εαυτό τους χωρίς εξωτερική βοήθεια.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Stem Cells Translational Medicine υποδεικνύει πως η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικά αποτελέσματα στους ασθενείς που έχουν υποστεί σοβαρής μορφής εγκεφαλικό επεισόδιο.