ΥΓΕΙΑ

Καλοκαιρινή ίωση; Δυστυχώς μπορεί να αποδειχθεί κάτι πολύ πιο σοβαρό…

Ο πυρετός, τα ρίγη, ο γενικευμένος πόνος σε ολόκληρο το σώμα και το αίσθημα εξάντλησης είναι μερικά μόνο από τα κλασικά συμπτώματα της ίωσης.

Καλοκαιρινή ίωση; Δυστυχώς μπορεί να αποδειχθεί κάτι πολύ πιο σοβαρό…

Οι ιώσεις δεν εμφανίζονται μόνο το χειμώνα, αλλά μπορούν να χαλάσουν απρόσμενα τις καλοκαιρινές μας διακοπές.

Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή μας εάν εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα, καθώς μπορεί να μην πρόκειται για ίωση αλλά για κάποια σοβαρότερη ασθένεια.

Ο λόγος για τη βορρελίωση, ευρύτερα γνωστή ως Νόσος του Lyme. Πρόκειται για ασθένεια που οφείλεται στο βακτήριο Borrelia burgdorferi, το οποίο μεταδίδεται από το τσιμπούρι Ixodes ricinus.

Σε αρχικό στάδιο, η νόσος εκδηλώνεται με τα ίδια συμπτώματα όπως και η γρίπη. Εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στις αρθρώσεις, το νευρικό σύστημα και την καρδιά.

Δυστυχώς, αρκετοί δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τα σημάδια της λοίμωξης.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, από τον Ιούνιο έως και τις αρχές Αυγούστου, τα τσιμπούρια είναι ακόμη νύμφες και δεν ξεπερνούν σε μέγεθος το κεφάλι της καρφίτσας. Έτσι, είναι ακόμη πιο δύσκολο να τα εντοπίσουμε.

Εάν γυμνάζεστε στη φύση ή πρόκειται να πάτε εκδρομή, αποφύγετε να ακουμπάτε στους κορμούς των δέντρων και εξετάστε την επιδερμίδα σας εάν έχετε καθίσει στη χλόη. Τα τσιμπούρια συνηθίζουν να «κρύβονται» στις μασχάλες, το τριχωτό της κεφαλής ή την περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Να σημειωθεί πως το χαρακτηριστικό σημάδι του τσιμπήματος (φωτογραφία) δεν εμφανίζεται πάντοτε.

lyme

Διαβάστε επίσης:

Τα συνηθέστερα συμπτώματα καρκίνου που δεν πρέπει να αγνοήσετε
Το ποτό που νικά την τερηδόνα στο πι και φι!
Ούρα που μυρίζουν: Τι φανερώνει το παράξενο σύμπτωμα