ΥΓΕΙΑ

Μεγάλες ελπίδες στην καταπολέμηση καρκίνου με την βοήθεια βακτηρίων

Μια πρωτοποριακή έρευνα από ερευνητές του "Sidney Kimmel Comprehensive Cancer Center" του νοσοκομείου Johns Hopkins στις ΗΠΑ, έρχεται να δείξει ότι με τη σωστή χρήση βακτηρίων κατευθείαν σε καρκινικούς όγκους είναι δυνατή η δραστική μείωση των όγκων και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και η πλήρης ίαση από τον καρκίνο!

Μεγάλες ελπίδες στην καταπολέμηση καρκίνου με την βοήθεια βακτηρίων

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science Translational Medicine, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το βακτήριο "Clostridium novyi" (C.novyi), το οποίο ανήκει σε οικογένεια βακτηρίων που δεν χρειάζονται οξυγόνο για να επιβιώσουν, μπορεί να συρρικνώσει ή ακόμα και να εξαφανίσει τους καρκινικούς όγκους στους οποίους εγχέεται απευθείας.

Στις κλινικές δοκιμές που έγιναν αυτό επαληθεύτηκε τόσο σε ποντίκια-πειραματόζωα (1ο στάδιο δοκιμών), όσο και σε σκύλους (2ο στάδιο δοκιμών) και ακόμα και σε μία περίπτωση ανθρώπου-εθελοντή (3ο στάδιο δοκιμών).

Η τελευταία περίπτωση επρόκειτο για μια 53χρονη γυναίκα, η οποία είχε μιας σπάνιας μορφής καρκίνου, που είχε εξαπλωθεί στο ήπαρ, τους πνεύμονες, τον ώμο και τα κόκαλα των ποδιών της. Όταν οι επιστήμονες έκαναν ενέσεις με το βακτήριο C.novyi κατευθείαν στον καρκινικό όγκο στον ώμο της, διαπίστωσαν ότι μετά την πάροδο 4 ημερών ο όγκος "είχε συρρικνωθεί δραματικά", ενώ μετά από ένα μήνα "ήταν ακόμα σε κατάσταση ύφεσης και συρρίκνωσης".

Σε προηγούμενες κλινικές δοκιμές σε 16 σκύλους με καρκίνο, οι 6 από αυτούς ανταποκρίθηκαν θετικά στην θεραπεία με το βακτήριο. Συγκεκριμένα, στους 3 σκύλους οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι καρκινικοί όγκοι εξαφανίστηκαν εντελώς και πως μετά από πάροδο δύο ετών δεν είχαν κανένα σημάδι καρκινικών όγκων στον οργανισμό τους. Στα υπόλοιπα 3 σκυλιά διαπίστωσαν συρρίκνωση των όγκων σε ποσοστό 30% μετά από θεραπεία τριών εβδομάδων.

Σύμφωνα με την έρευνα, όταν αφαιρεθεί τεχνητά από το βακτήριο C.novyi το βασικό του γονίδιο που παράγει τοξίνη, η οποία προκαλεί μόλυνση και φλεγμονή στον οργανισμό, τότε η επιπλέον ιδιότητά του να επιβιώνει σε περιβάλλον χωρίς οξυγόνο το κάνει ιδανικό όπλο για την καταπολέμηση καρκινικών όγκων. Το βακτήριο C.novyi μπορεί να "στοχοποιεί" εκείνα τα καρκινικά κύτταρα τα οποία αποδεικνύονται ανθεκτικά στις άλλες θεραπείες του καρκίνου (χημειοθεραπεία και ακτινοβολία).

Διαβάστε επίσης:

Η μοντέρνα μάστιγα που συνδέεται με 10 διαφορετικές μορφές καρκίνου

Τα συνηθέστερα συμπτώματα καρκίνου που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Προσοχή! Τα πρώιμα συμπτώματα καρκίνου στην ουροδόχο κύστη

Με ποιον τρόπο το άμυλο "αντιστρέφει" τις επιδράσεις του καρκίνου