ΥΓΕΙΑ

Εμμηνόπαυση: Οι 4 ερωτήσεις που ντρέπονται να κάνουν οι γυναίκες

Η εμμηνόπαυση είναι συνώνυμη με το τέλος της γονιμότητας και της περιόδου και συνήθως οι γυναίκες περνούν από αυτό το στάδιο όσο πλησιάζουν στην ηλικία των 50.

Εμμηνόπαυση: Οι 4 ερωτήσεις που ντρέπονται να κάνουν οι γυναίκες

Τέτοιες δραστικές αλλαγές στη ζωή μιας γυναίκας δεν είναι εύκολες και συνοδεύονται συχνά από έντονο στρες. Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως η νυχτερινή εφίδρωση, οι εναλλαγές στη διάθεση, τα προβλήματα στον ύπνο και το επιπρόσθετο βάρος, δε βοηθούν τη γυναίκα να αποδεχθεί αυτή τη σημαντική μετάβαση.

Οι συμβουλές και η καθοδήγηση του γυναικολόγου είναι απαραίτητες για να αντιμετωπίσει η γυναίκα την εμμηνόπαυση.

Μερικές από τις συχνότερες απορίες που ταλανίζουν τις γυναίκες – αλλά δυσκολεύονται να τις θέσουν ανοιχτά – είναι αυτές που θα διαβάσετε παρακάτω.

1. Γιατί είναι πεσμένη η ερωτική μου διάθεση;

Κατά την εμμηνόπαυση παρατηρούνται σημαντικές ορμονικές μεταβολές. Τα επίπεδα των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης μειώνονται, με αποτέλεσμα η λίμπιντο της γυναίκας να είναι πεσμένη και να μην επιτυγχάνεται επαρκής λίπανση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, κάτι που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία κατά τη διάρκεια του σεξ. Η μεγαλύτερη διάρκεια των προκαταρκτικών και η χρήση λιπαντικού είναι δύο βασικά βήματα στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο γυναικολόγος μπορεί επίσης να προτείνει τη θεραπεία με ορμόνες.

2. Πονάω κατά τη διάρκεια του σεξ. Τι μπορώ να κάνω;

Η μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσει στην αποδυνάμωση των ιστών του κόλπου, με αποτέλεσμα την αιδοιοκολπική ατροφία. Αυτή είναι και η αιτία του πόνου στο σεξ. Οι λιπαντικές κρέμες με βάση το νερό και η θεραπεία με οιστρογόνα είναι δύο από τις προτεινόμενες μεθόδους αντιμετώπισης του πόνου.

3. Είναι δυνατή η εγκυμοσύνη μετά την εμμηνόπαυση;

Η εγκυμοσύνη είναι αδύνατη για μια γυναίκα που έχει περάσει την εμμηνόπαυση. Γυναίκες που νόμιζαν πως έχουν περάσει την εμμηνόπαυση και έκαναν στη συνέχεια παιδί διαπίστωσαν ότι τελικά βρίσκονταν σε προ-εμμηνοπαυσιακό στάδιο. Ο γενικός κανόνας υποδεικνύει ότι αν η περίοδος έχει διακοπεί για 12 ή περισσότερους μήνες, η γυναίκα έχει περάσει την εμμηνόπαυση και δεν μπορεί πια να μείνει έγκυος. Αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί με τη βοήθεια αιματολογικής εξέτασης.

4. Αισθάνομαι πίεση στα γεννητικά όργανα. Τι σημαίνει;

Είναι αρκετοί οι λόγοι που μπορεί να εξηγούν το σύμπτωμα μετά την εμμηνόπαυση, από τη δυσκοιλιότητα μέχρι διαταραχές του πυελικού εδάφους. Η επίσκεψη στο γυναικολόγο κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να διαπιστωθεί τι προκαλεί το αίσθημα πίεσης και να δοθεί στη συνέχεια κατάλληλη θεραπεία.

Διαβάστε επίσης:

Εμμηνόπαυση: Τι είναι με απλά λόγια και ποιες είναι οι φάσεις της
Εξάψεις στην εμμηνόπαυση: Οι 2 λύσεις που προτείνουν οι ειδικοί
Τι πρέπει να αποκαλύψει κάθε γυναίκα στο γυναικολόγο της