ΥΓΕΙΑ

Νέα οδηγία: Τι πρέπει να βγάλει μια έγκυος από τη διατροφή της

Νέα έκθεση που δημοσιεύεται στο περιοδικό Consumer Reports, το επίσημο περιοδικό της αμερικανικής Ένωσης Καταναλωτών, αντιτίθεται στις οδηγίες του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αλλά και της Οργάνωσης για την Προστασία του Περιβάλλοντος (EPA) όσον αφορά μια παγιωμένη διατροφική οδηγία προς τις μέλλουσες μητέρες.

Νέα οδηγία: Τι πρέπει να βγάλει μια έγκυος από τη διατροφή της

Η αξιολόγηση των FDA και EPA υποδεικνύει ότι ο τόνος σε κονσέρβα αποτελεί μια καλή επιλογή για τις μητέρες, καθώς δεν περιέχει μεγάλες ποσότητες υδραργύρου σε σύγκριση με άλλα θαλασσινά.

Η νέα έκθεση αναφέρει πως οι μέλλουσες μητέρες μπορούν να καταναλώνουν ψάρι, αρκεί να επιλέξουν το σωστό είδος.

Οι οδηγίες των FDA και EPA προτρέπουν τις εγκύους και τις μητέρες που θηλάζουν να καταναλώνουν δύο με τρεις μερίδες θαλασσινών με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο την εβδομάδα.

Ο τόνος σε κονσέρβα ανήκει θεωρητικά σε αυτήν την κατηγορία θαλασσινών, όμως η νέα έκθεση προτρέπει τις εγκύους να αποφεύγουν εντελώς το συγκεκριμένο ψάρι.

Το ψάρι και τα θαλασσινά έχουν σημαντική θρεπτική αξία, καθώς είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών συστατικών, ενώ μας παρέχουν μικρή ποσότητα κορεσμένων λιπαρών.

Οι παγιωμένες οδηγίες αναφέρουν ότι το ψάρι είναι απαραίτητο κατά την ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού.

Η έκθεση που δημοσιεύεται στο Consumer Reports βασίστηκε σε στοιχεία του FDA και παρουσιάζει τα 20 είδη ψαριών που μπορούμε να καταναλώνουμε αρκετές φορές την εβδομάδα, χωρίς να ανησυχούμε για τα επίπεδα έκθεσης στον υδράργυρο. Αυτά τα ψάρια είναι «ασφαλή» ακόμη και για εγκύους και μικρά παιδιά.

Σχεδόν όλα τα ψάρια και τα θαλασσινά περιέχουν υδράργυρο και η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.

Η νέα έκθεση προτρέπει τις μέλλουσες μητέρες να αποφεύγουν τον τόνο, αλλά να προτιμούν ψάρια και θαλασσινά όπως ο σολομός, οι γαρίδες, ο μπακαλιάρος και η γλώσσα.

Διαβάστε επίσης:

Είναι δυνατόν να μείνει μία γυναίκα έγκυος από προσπερματικά υγρά;
Οι 5 πιο παράξενες «παρενέργειες» της εγκυμοσύνης
Τι πρέπει να προσέχει μια γυναίκα που θέλει να κάνει παιδί