ΥΓΕΙΑ

Τέλος στην ταλαιπωρία του τρυπήματος για την μέτρηση του ζαχάρου στους διαβητικούς

Επανάσταση στον τρόπο που οι διαβητικοί θα μπορούν στο κοντινό μέλλον να παίρνουν τις καθημερινές μετρήσεις των επιπέδων ζαχάρου στο αίμα τους, υπόσχεται να φέρει μια μέθοδος μέτρησης με την τεχνολογία λέιζερ, σύμφωνα με τα όσα δημοσίευσε ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Princeton στην επιστημονική επιθεώρηση Biomedical Optics Express.

Τέλος στην ταλαιπωρία του τρυπήματος για την μέτρηση του ζαχάρου στους διαβητικούς

Προς το παρόν η επαναστατική συσκευή είναι σε δοκιμαστικό στάδιο και μεγάλη σε μέγεθος, αλλά οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το βήμα για να γίνει τεχνολογία αυτή διαθέσιμη σε κάποια συσκευή τσέπης είναι εύκολο πλέον.

gmachlglucoselaser 3527 575

Στην έκθεσή τους οι ερευνητές περιγράφουν τον τρόπο που μέτρησαν το σάκχαρο του αίματος, κατευθύνοντας ένα εξειδικευμένο λέιζερ στην παλάμη ενός διαβητικού ατόμου. Το λέιζερ περνά μέσα από τα κύτταρα του δέρματος, χωρίς να τους προκαλεί ζημιά, και απορροφάται εν μέρει από τα μόρια ζάχαρης στο σώμα του ασθενούς. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν το ποσό της απορρόφησης για τη μέτρηση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα.

Ευχάριστο αποτέλεσμα ήταν και η ακρίβεια των μετρήσεων η οποία άγγιξε από τις πρώτες δοκιμές το 84%.

dghfdyhd

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το λέιζερ για τη μέτρηση του σακχάρου στο αίμα σε τρεις υγιείς ανθρώπους, προτού και αφότου κατανάλωσαν 20 καραμέλες-ζελεδάκια ο καθένας, κάτι που φυσικά αύξησε άμεσα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Οι ερευνητές έκαναν τις ίδιες μετρήσεις και με ένα κλασικό τεστ αίματος με τρύπημα του δακτύλου. Οι μετρήσεις επαναλήφθηκαν πολλές φορές κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μετρήσεις της μεθόδου με το λέιζερ είχαν κατά μέσο όρο μεγαλύτερο ποσοστό λάθους από το κλασικό τεστ τρυπήματος, αλλά πάντα εντός των κλινικών ορίων ακρίβειας.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε τι πρέπει να κάνετε αν οι τιμές του σακχάρου είναι οριακές

Το λαχανικό που καταπολεμάει πίεση, άνοια και διαβήτη

Γιατί το αλάτι επιβαρύνει την υγεία των διαβητικών

Η κατάθλιψη στους διαβητικούς ασθενείς θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους