ΥΓΕΙΑ

Επικίνδυνος προδιαβήτης: Πώς θα τον σταματήσετε και πότε χρειάζεστε γιατρό

Όταν ο γιατρός σας πει ότι έχετε προδιαβήτη, μπορεί να σκεφτείτε ότι δεν υπάρχει λόγος να κάνετε κάτι άμεσα. Ή ίσως να υποθέσετε ότι είναι βέβαιο πως θα αναπτύξετε διαβήτη. Και στις δύο περιπτώσεις όμως κάνετε λάθος.

Επικίνδυνος προδιαβήτης: Πώς θα τον σταματήσετε και πότε χρειάζεστε γιατρό

Είναι απαραίτητο να λάβετε σοβαρά υπόψη τον προδιαβήτη, αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος για να γυρίσετε τη κατάσταση προς το συμφέρον της υγείας σας, αρκεί να ξεκινήσετε άμεσα.

Ο στόχος είναι να ρίξετε το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα σας κάτω από το όριο του προδιαβήτη και να το διατηρήσετε εκεί. Το να κάνετε μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας μπορεί να αποδειχθεί πιο αποτελεσματικό από την όποια φαρμακευτική αγωγή σας συστήσει ενδεχομένως ο γιατρός σας

Αυτό είναι το αποτέλεσμα μεγάλης έρευνας που έγινε με την ονομασία "Diabetes Prevention Program": Άτομα με προδιαβήτη που έχασαν ένα μικρό ποσοστό τους σωματικού τους βάρους μέσω δίαιτας και άσκησης μείωσαν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 58%, σε σύγκριση με το 31% για τα άτομα που ακολούθησαν φαρμακευτική αγωγή με τη δραστική ουσία μετφορμίνη.

Ξεκινήστε σήμερα κιόλας τον αγώνα για την αποφυγή του προδιαβήτη κάνοντας αυτές τις τρεις αλλαγές:

Χάστε τα περιττά κιλά

Η απώλεια του επιπλέον σωματικού βάρους είναι το κλειδί σε όλη την προσπάθειά σας. Έρευνες δείχνουν ότι η απώλεια μόλις του 5% έως 10% του βάρους του σώματός σας είναι αρκετή για να ρίξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε κανονικές τιμές και να αποφευχθεί ο διαβήτης ή τουλάχιστον να καθυστερήσει η εκδήλωσή του.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, πρέπει να μειώσετε το μέγεθος της μερίδας στο γεύμα σας, να μειώσετε τις θερμίδες που καταναλώνετε και να αποφεύγετε τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος (ιδιαίτερα κορεσμένο λίπος), ζάχαρη και υδατάνθρακες.

Θα πρέπει επίσης να επιλέγετε από μια μεγάλη ποικιλία φρούτων, λαχανικών, άπαχων πρωτεϊνών και δημητριακών ολικής αλέσεως.

Κάντε την τακτική άσκηση συνήθεια

Βάλτε στόχο τα 30 λεπτά αερόβιας γυμναστικής ή άλλων αντίστοιχων δραστηριοτήτων (οι οποίες αυξάνουν τον καρδιακό σας παλμό, όπως το έντονο περπάτημα, η ποδηλασία ή η κολύμβηση), για 5 ημέρες την εβδομάδα (150 λεπτά την εβδομάδα). Επιπλέον, κάντε ενδιάμεσα και κάποια άσκηση ενδυνάμωσης, όπως η άρση βαρών ή η χρήση ζωνών αντίστασης για τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Η γυμναστική χτίζει τους μυς, το οποίο βοηθάει στη μείωση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα σας, βοηθάει το σώμα σας να ανταποκριθεί καλύτερα στην ινσουλίνη (που ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα) και θα σας κάνει να καίτε περισσότερες θερμίδες ακόμα και όταν δεν κινείστε.

Κόψτε το κάπνισμα

Το κάπνισμα συνδέεται στενά με το διαβήτη: Οι άνθρωποι που καπνίζουν έχουν 30% έως 40% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 από εκείνους που δεν καπνίζουν. Και οι άνθρωποι με διαβήτη που συνεχίζουν να καπνίζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν επιπλοκές όπως καρδιακή νόσο και τύφλωση. Έτσι, όσο πιο γρήγορα μπορείτε αρχικά να περιορίσετε και εν συνεχεία να κόψετε το κάπνισμα, τόσο καλύτερο θα είναι για εσάς.

Πότε χρειάζεστε γιατρό

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σας είναι πολύ σημαντικές, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα και σε αυτή την περίπτωση θα έχουν την ανάγκη επίβλεψης ενός γιατρού.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει μετφορμίνη, αν σας βρει θετικούς σε ορισμένους παράγοντες κινδύνου, όπως τα χαμηλά επίπεδα της HDL (καλής) χοληστερόλης, τα υψηλά τριγλυκερίδια (ένα είδος λίπους του αίματος), η συγγενική σχέση με άτομο που έχει διαβήτη (γονέα ή αδελφό/ή) ή αν είστε υπέρβαροι.

Εάν πάρετε μετφορμίνη, θα πρέπει να κάνετε τακτικές επισκέψεις στον γιατρό σας.

Αναλάβετε δράση τώρα, και μην διστάσετε να ζητήσετε επιπλέον βοήθεια από το γιατρό σας, έναν διατροφολόγο, ή προσωπικό γυμναστή, αν το χρειάζεστε.

Διαβάστε επίσης:

Ποια ασθένεια κόβει 6 χρόνια ζωής – σε λεπτούς και παχουλούς

Δείτε πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη σήμερα κιόλας

Προδιαβήτης: Τι είναι και πώς θα τον προλάβετε