ΥΓΕΙΑ

Πόνος στη φτέρνα: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται

Νιώθετε συχνά έντονο πόνο όταν τοποθετείτε το βάρος σας επάνω στη φτέρνα; Νιώθετε σαν να έχετε πατήσει πινέζα όταν συμβαίνει αυτό;

Πόνος στη φτέρνα: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται

Εάν ο συγκεκριμένος πόνος είναι συνήθως εντονότερος το πρωί ή αφού έχετε μείνει καθιστοί για αρκετή ώρα, τότε πιθανότατα έχει εκδηλωθεί φλεγμονή στη λεγόμενη πελματιαία περιτονία.

Η πελματιαία περιτονία είναι ένας παχύς σύνδεσμος που διαπερνά το πέλμα, συνδέοντας τη φτέρνα με τα δάχτυλα.

Η πάθηση ονομάζεται πελματιαία απονευρωσίτιδα. Εμφανίζεται όταν υπάρχει φλεγμονή στο σημείο όπου ο σύνδεσμος ακουμπά στο οστό της φτέρνας. Ο πόνος μπορεί να οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως το υπερβολικό βάρος, η πολύ μικρή ή πολύ μεγάλη καμπύλη της καμάρας του ποδιού, η καταπόνηση του πέλματος ή η τάση να στρέφεται το πέλμα προς τα μέσα κατά το περπάτημα.

Η κατάσταση επιδεινώνεται όταν τα παπούτσια δεν παρέχουν επαρκή υποστήριξη, είναι ανοιχτά στη φτέρνα ή το τακούνι έχει φθαρεί.

Εάν εκδηλωθεί ο συγκεκριμένος τύπος φλεγμονής, επιβάλλεται η χρήση υποδημάτων με ειδική σόλα που απορροφά τους κραδασμούς. Επίσης, συνιστάται η εφαρμογή πάγου για 15 λεπτά τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα.

Τα συμπτώματα της πελματιαίας απονευρωσίτιδας πολλές φορές υποχωρούν κατά τη διάρκεια της ημέρας και με τη σωματική άσκηση, όμως δεν υποχωρούν εντελώς χωρίς θεραπεία. Ο γιατρός μπορεί να προτείνει φυσικοθεραπεία, ελαστικό νάρθηκα ή ενέσεις με στεροειδή. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Διαβάστε επίσης:

Πρησμένα πόδια: Τι φανερώνει το σύμπτωμα (βίντεο)
Τα σοβαρά προβλήματα υγείας που φαίνονται στα πόδια σας
Πρησμένα πόδια το καλοκαιρι: Πρόληψη σε 7 βήματα