ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης της Αυτοκτονίας: Τα θλιβερά στατιστικά του ΠΟΥ

Η 10η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης της Αυτοκτονίας. Σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περίπου 800.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αποφασίζουν να δώσουν τέλος στη ζωή τους κάθε χρόνο και πολύ περισσότεροι είναι αυτοί που επιχειρούν να αυτοκτονήσουν.

Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης της Αυτοκτονίας: Τα θλιβερά στατιστικά του ΠΟΥ

Η αυτοκτονία αποτέλεσε τη δεύτερη βασικότερη αιτία θανάτου μεταξύ των νέων 15 έως 29 ετών για το 2012. Για το ίδιο έτος, ο μεγαλύτερος αριθμός αυτοκτονιών (ποσοστό 75% του συνολικού αριθμού) σημειώθηκε σε χώρες μεσαίου ή χαμηλού εισοδήματος.

map1

Πατήστε επάνω στο χάρτη για να τον δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, βασικοί παράγοντες κινδύνου που μπορεί να οδηγήσουν ένα άτομο στην αυτοκτονία είναι τα ψυχικά νοσήματα (κατάθλιψη, διαταραχές προσωπικότητας, εξάρτηση από το αλκοόλ, σχιζοφρένεια) αλλά και χρόνιες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, το AIDS και ποικίλες νευρολογικές διαταραχές.

Όπως φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί, στη χώρα μας επικρατούν ανοδικές τάσεις στους δείκτες αυτοκτονίας από το 2008. Τα στοιχεία της Βάσης Δεδομένων Θνησιμότητας του ΠΟΥ υποδεικνύουν ότι 477 Έλληνες αποφάσισαν να δώσουν τέλος στη ζωή τους το 2011, ενώ ο συνολικός απολογισμός για το 2010, το 2009, το 2008 και το 2007 ήταν 377, 391, 373 και 328 αντίστοιχα.

graphwho

Πατήστε επάνω στο γράφημα για να το δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος

Διαβάστε επίσης:

ΠΟΥ: Ένας άνθρωπος αυτοκτονεί στον κόσμο κάθε 40΄΄
Η κρίση αύξησε κατακόρυφα τις αυτοκτονίες σε όλη την Ευρώπη