ΥΓΕΙΑ

Πώς θα προστατευθείτε από τις ιώσεις στον χώρο εργασίας

Από τη στιγμή που ένας ιός "περάσει το κατώφλι" ενός χώρου γραφείων εργασίας τότε χρειάζεται μόλις λίγες ώρες για να εξαπλωθεί στο 40-60% των εργαζομένων σε όλο τον χώρο καθώς και στο 60% των αντικειμένων στο γραφείο, τα οποία αγγίζουν πιο συχνά οι άνθρωποι με τα χέρια τους, σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα, στην πόλη Tucson των ΗΠΑ.

Πώς θα προστατευθείτε από τις ιώσεις στον χώρο εργασίας

Για τις ανάγκες της έρευνας ο επικεφαλής επιστήμονας δρ Charles Gerba μόλυνε με έναν ακίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων ιό τον εργασιακό χώρο των γραφείων μιας εταιρείας με 80 εργαζομένους και παρακολούθησε στη συνέχεια την σταδιακή εξάπλωση του ιού σε ανθρώπους και αντικείμενα.

Χρησιμοποίησε τον ιό MS-2, ο οποίος προσβάλει βακτήρια αλλά είναι ακίνδυνος για τους ανθρώπους. Ο συγκεκριμένος ιός έχει παρόμοιο σχήμα, μέγεθος και αντοχή με άλλους ιούς, όπως ο Norovirus, ο οποίος προκαλεί οξεία γαστρεντερίτιδα και είναι υπεύθυνος για περίπου 21 εκατομμύρια ασθένειες, 70.000 νοσηλείες και 800 θανάτους ετησίως στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Αυτού του τύπου οι ιοί μπορούν να ζήσουν για μέρες ή ακόμα και εβδομάδες επάνω σε σκληρές επιφάνειες και μπορεί να είναι ανθεκτικοί ακόμα και σε ορισμένα απολυμαντικά μέσα.

Ο δρ Gerba έβαλε τον ιό σε μερικές πόρτες (χερούλια) των γραφείων και διαπίστωσε ότι μέσα σε 3 ώρες είχε εξαπλωθεί σε περισσότερους από το 50% των εργαζομένων, καθώς και πάνω από τις μισές επιφάνειες που οι άνθρωποι ακουμπούσαν συχνά μέσα στον χώρο των γραφείων.

Σε μια δεύτερη φάση του πειράματος, ο δρ Gerba ενημέρωσε τους εργαζομένους σχετικά με την σωστή χρήση απολυμαντικών μέσων (όπως το τζελ χεριών και τα απολυμαντικά μαντηλάκια) και στη συνέχεια επανέλαβε το πείραμα. Αυτήν τη φορά διαπίστωσε ότι η εξάπλωση του ιού μειώθηκε κατά 80%, παρά το γεγονός ότι μόλις οι μισοί από τους υπαλλήλους χρησιμοποίησαν τα απολυμαντικά μέσα που τους διατέθηκαν.

Η έρευνα παρουσιάστηκε κατά την σύνοδο της Αμερικανικής Ένωσης Μικροβιολογίας (American Society for Microbiology) που έγινε στην Ουάσινκτον.

Διαβάστε επίσης:

Βουλωμένη μύτη; Δύο έξυπνα τρικ για να αναπνεύσετε ελεύθερα! (βίντεο)

Έτσι δεν θα κολλήσετε τη γρίπη αυτόν το χειμώνα

Κάνετε ντους με 4 τοξικές ουσίες και δεν το ξέρατε!

Κάντε ματ στο κρυολόγημα με 4 σπιτικές κινήσεις