ΥΓΕΙΑ

Εγκεφαλικό σπονδυλικής στήλης: Τι είναι και ποια είναι τα συμπτώματα

Όλοι γνωρίζουμε τι είναι το εγκεφαλικό. Εκδηλώνεται όταν η αιμάτωση στον εγκέφαλο διαταράσσεται λόγω απόφραξης ή ρήξης κάποιου αιμοφόρου αγγείου. Γνωρίζατε όμως ότι και η σπονδυλική μας στήλη μπορεί να υποστεί κάτι αντίστοιχο;

Εγκεφαλικό σπονδυλικής στήλης: Τι είναι και ποια είναι τα συμπτώματα

Το λεγόμενο νωτιαίο εγκεφαλικό επεισόδιο εκδηλώνεται λόγω διακοπής της φυσιολογικής ροής του αίματος στο νωτιαίο μυελό. Αποτέλεσμα είναι οι βλάβες στους ιστούς και η διακοπή αποστολής των απαραίτητων σημάτων (νευρικά ερεθίσματα) κατά μήκος του νωτιαίου μυελού.

Η παροχή αίματος στο νωτιαίο μυελό πραγματοποιείται μέσω ενός πολύπλοκου συστήματος αιμοφόρων αγγείων. Το νωτιαίο εγκεφαλικό εκδηλώνεται συνήθως στην πρόσθια νωτιαία αρτηρία.

spinal artery

Το νωτιαίο εγκεφαλικό είναι αποτέλεσμα απόφραξης (θρόμβου) της φυσιολογικής ροής του αίματος. Στην περίπτωση αυτή, ονομάζεται ισχαιμικό νωτιαίο εγκεφαλικό. Εάν οφείλεται σε αιμορραγία, ονομάζεται αιμορραγικό νωτιαίο εγκεφαλικό.

Συμπτώματα

Το κεντρικό νευρικό σύστημα αποτελείται από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Τα νευρικά ερεθίσματα από τον εγκέφαλο μεταφέρονται κατά μήκος του νωτιαίου μυελού και ελέγχουν την κίνηση των άκρων αλλά και τη λειτουργία οργάνων όπως η ουροδόχος κύστη και το έντερο. Το περιφερικό νευρικό σύστημα, δηλαδή το δίκτυο νεύρων εκτός του κεντρικού νευρικού συστήματος, μεταφέρει μηνύματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα στο υπόλοιπο σώμα.

Τα συμπτώματα του νωτιαίου εγκεφαλικού εξαρτώνται από το τμήμα του νωτιαίου μυελού στο οποίο εντοπίζεται η βλάβη. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι τα εξής:

1. μυϊκή αδυναμία στα πόδια
2. διαταραχές αίσθησης από τη μέση και κάτω (π.χ. μούδιασμα, ευαισθησία στο άγγιγμα)
3. πόνος
4. διαταραχές στη λειτουργία της κύστης και του γαστρεντερικού συστήματος (π.χ. ακράτεια, επιτακτική ενούρηση)

Συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά. Η μυϊκή αδυναμία στα πόδια μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη απώλεια κινητικότητας (παράλυση) και μάλιστα άμεσα. Αρκετοί ασθενείς εκδηλώνουν επίσης μυϊκούς σπασμούς.

Διαβάστε επίσης:

Η ιδανική στάση στο σεξ αν πονάει η μέση σας!
Δείτε πώς θα αποφύγετε την «ασθένεια του καθισιού» (pics)
Τι πρέπει να τρώνε οι γυναίκες για να μην πάθουν εγκεφαλικό