ΥΓΕΙΑ

Νέα έρευνα συνδέει την ανεργία με το άσθμα

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Επιδημιολογίας & Κοινοτικής Υγείας» καταδεικνύει τη σύνδεση ανάμεσα στην εκδήλωση άσθματος και την επαγγελματική ανασφάλεια.

Νέα έρευνα συνδέει την ανεργία με το άσθμα

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ντύσελντορφ στη Γερμανία, του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ στην Ολλανδία και του Πανεπιστημίου Μάσεϋ στη Νέα Ζηλανδία, εξέτασαν στο πλαίσιο της μελέτης τους στοιχεία από περισσότερους από 7.000 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με όσα διαπιστώθηκαν, οι εργαζόμενοι που φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους έχουν κατά 60% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άσθμα για πρώτη φορά στη ζωή τους.

Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι, ακόμη και όταν συνυπολογίστηκαν και άλλοι παράγοντες κινδύνου για άσθμα, το εργασιακό στρες ευνοούσε την εμφάνιση της νόσου.

Ενδεικτικά, για κάθε αύξηση της επαγγελματικής ανασφάλειας κατά 25%, ο κίνδυνος εκδήλωσης άσθματος αυξανόταν κατά 24%.

Την ίδια ώρα, οι εθελοντές που θεωρούσαν πως έχουν 50-50 πιθανότητες να απολυθούν είχαν κατά 61% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άσθμα σε σύγκριση με όσους ένιωθαν ασφαλείς στη δουλειά τους.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε μεσούσης της οικονομικής κρίσης που άρχισε το 2008 και επιβεβαιώνει προγενέστερες που συσχετίζουν το στρες με το άσθμα.