ΥΓΕΙΑ

Δωρεάν καρδιολογικές εξετάσεις στο Σύνταγμα για 3 ημέρες

Καρδιολόγοι του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας επί τρεις ημέρες θα βρίσκονται στο Σύνταγμα και θα εξετάζουν δωρεάν τους πολίτες, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

Δωρεάν καρδιολογικές εξετάσεις στο Σύνταγμα για 3 ημέρες

Στις 2,3 και 4 Οκτωβρίου, στην αίθουσα του Μετρό στο Σύνταγμα γιατροί του ΕΛΙΚΑΡ θα ενημερώνουν τους πολίτες, θα ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, την ολική χοληστερόλη, τον καρδιακό ρυθμό, ενώ θα προσδιορίζεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, βάσει ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, δωρεάν, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους εξεταζόμενους.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, οι γιατροί του ΕΛΙΚΑΡ κ.κ. Γεώργιος Ανδρικόπουλος, Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής νοσ. «Ερρίκος Ντυνάν», Δημήτριος Ρίχτερ, Διευθυντής Β' Καρδιολογικής Κλινικής Ευρωκλινικής Αθηνών και Κωνσταντίνος Τούτουζας, Αν. Καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών έδωσαν συνέντευξη Τύπου στην οποία συζητήθηκαν οι προβληματισμοί που εγείρονται για την καρδιαγγειακή υγεία του Ελληνικού πληθυσμού, υπό το βάρος των περιοριστικών πολιτικών στο χώρο της υγείας που δημιουργούν οι παρούσες οικονομικές συνθήκες.

Επίσης συζητήθηκαν εκτενώς τα αποτελέσματα του προγράμματος με την επωνυμία "Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης - Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου".

Στη χώρα μας υπάρχουν περισσότεροι από 200.000 ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, μια από τις κυριότερες αιτίες αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά και η συχνότερη αρρυθμιολογική αιτία εισαγωγής σε νοσοκομείο.

Σε σχετική έρευνα του ΕΛΙΚΑΡ με τη συμμετοχή ασθενών, σε σχετική ερώτηση αν έχουν παρουσιάσει επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής απάντησε θετικά ποσοστό >3%, ενώ στους ηλικιωμένους (>75 ετών) >10%.

Γιατί η κολπική μαρμαρυγή στη χώρα μας είναι τόσο σημαντικό πρόβλημα; Η μεγάλη συχνότητα της αρτηριακής υπέρτασης και η γήρανση του πληθυσμού είναι οι σημαντικότερες αιτίες. Ένα ενθαρρυντικό νέο (αν και βασίζεται σε μικρό σχετικά αριθμό ασθενών) είναι ότι κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που καλύπτεται με αντιπηκτική αγωγή (από 38% το 2011 σε 55% το 2012 και 70% το 2013).

 MG 4235 1