ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης: Η απρόσμενη σχέση του με το ωράριο και το είδος εργασίας

Το να εργάζεται κανείς πολλές ώρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Diabetes & Endocrinology, ενώ όπως φαίνεται τα αποτελέσματα εξαρτώνται και από το είδος της δουλειάς.

Διαβήτης: Η απρόσμενη σχέση του με το ωράριο και το είδος εργασίας

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα από προηγούμενες έρευνες στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 222.000 άνδρες και γυναίκες από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ιαπωνία και την Αυστραλία, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για έναν μέσο όρο 7,6 ετών.

Η αρχική ανάλυση δεν έδειξε καμία διαφορά στον κίνδυνο του διαβήτη τύπου-2 μεταξύ των ανθρώπων που εργάζονταν πάνω από 55 ώρες την εβδομάδα και εκείνων που εργάζονταν από 35 έως 40 ώρες την εβδομάδα.

Ωστόσο, περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι οι άνθρωποι που εργάζονταν πάνω από 55 ώρες την εβδομάδα σε χειρωνακτική εργασία ή άλλες μορφές "εργασίας χαμηλής κοινωνικοοικονομικής κατάστασης" ήταν 30% πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη από ό, τι όσοι εργάζονταν από 35 έως 40 ώρες την εβδομάδα.

Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος επιβεβαιώθηκε ακόμη και αφότου οι ερευνητές συνυπολόγισαν γνωστούς παράγοντες κινδύνου του διαβήτη, όπως το κάπνισμα, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, η ηλικία, το φύλο και η παχυσαρκία, και εξαίρεσαν τον τύπο εργατικής απασχόλησης με βάρδιες, ο οποίος αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη.

Αν και η έρευνα έδειξε σαφή συσχέτιση μεταξύ των πολύωρων εβδομάδων εργασίας και του διαβήτη, δεν απέδειξε κάποια σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Περαιτέρω έρευνα απαιτείται για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ των πολλών ωρών εργασίας και του αυξημένου κινδύνου για διαβήτη, όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς της έρευνας.

Πιθανές εξηγήσεις για το φαινόμενο αυτό περιλαμβάνουν το γεγονός ότι οι άνθρωποι που εργάζονται πολλές ώρες έχουν λίγο χρόνο για "υγιεινές συμπεριφορές" στην καθημερινότητά τους, όπως η άσκηση, η χαλάρωση και ο επαρκής ύπνος.

Διαβάστε επίσης:

Αυξημένος ο κίνδυνος καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων σε άτομα με ρευματοπάθεια

Οι γιατροί προειδοποιούν για τη νόσο που «τρώει» το συκώτι

Καρκίνος του θυρεοειδούς: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Η προειδοποιητική ένδειξη εμφράγματος που φαίνεται στο δέρμα μας