ΥΓΕΙΑ

«Σου περνάει απ' το μυαλό; Η νόσος Αλτσχάιμερ μας αφορά όλους»

Με σύνθημα «Σου περνάει απ' το μυαλό; Η νόσος Αλτσχάιμερ μας αφορά όλους» πραγματοποιήθηκε η επιστημονική εκδήλωση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης του υπουργείου Υγείας στην αίθουσα της Κεντρικής Σκηνής της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσία της Υφυπουργού Υγείας, κας Κατερίνας Παπακώστα.

«Σου περνάει απ' το μυαλό; Η νόσος Αλτσχάιμερ μας αφορά όλους»

Η εισαγωγή της εκδήλωσης έγινε με ένα πρωτότυπο θεατρικό μονόπρακτο, που ζωντάνεψε στα μάτια των θεατών την δύσκολη αλλά και συγκινητική καθημερινότητα των ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους.

Όπως τόνισε στην ομιλία της η κα. Παρασκευή Σακκά, Πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Αlzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, «τα αριθμητικά δεδομένα σχετικά με την Άνοια είναι πραγματικά εντυπωσιακά: Σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν 200.000 ασθενείς και ο αριθμός αυτός μέχρι το 2050 αναμένεται να ξεπεράσει τις 600.000.

Ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας κ. Γιάννης Κυριόπουλος ανέφερε ότι στη χώρα μας το κόστος της Άνοιας ανέρχεται σε 3 δισεκατομμύρια € ετησίως και αναμένεται να ανέλθει στην επόμενη δεκαετία σε 6 δισεκατομμύρια €, μεγέθη τα οποία βαρύνουν πρωτίστως τα νοικοκυριά.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, είπε η κα. Παπακώστα, εκπονήθηκε από ομάδα εργασίας που συγκρότησε το Υπουργείο Υγείας και θέτει τα θεμέλια ώστε να αντιμετωπιστούν οι ιατρικές και κοινωνικές επιπτώσεις της Άνοιας στη Ελλάδα, να αυξηθούν και να συντονιστούν οι κατακερματισμένες έως σήμερα υπηρεσίες και δομές Υγείας και κοινωνικής μέριμνας. Η εφαρμογή του είναι υψίστης σημασίας όχι μόνο στο πλαίσιο της υποστήριξης που δικαιούνται τα άτομα με Άνοια και οι οικογένειές τους, αλλά και για να επιτύχουμε, μακροπρόθεσμα, τον εξορθολογισμό των κρατικών πόρων που διατίθενται για τη νόσο.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια και τη Νόσο Αλτσχάιμερ συγκεκριμένα προτείνει:

• Ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση

• Εκπαίδευση και επιμόρφωση των επαγγελματιών υγείας για την έγκαιρη διάγνωση αλλά και τη συνολική αντιμετώπιση των συνεπειών της νόσου

• Συντονισμό του δικτύου των υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας για άμεση πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες για την υποστήριξη των ασθενών και των φροντιστών τους μετά τη διάγνωση

• Την ύπαρξη δομών και υπηρεσιών για ανοϊκούς ασθενείς χωροταξικά κατανεμημένες σε όλη την Ελλάδα

• Σαφές νομικό πλαίσιο για τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των ασθενών και των οικογενειών τους