ΥΓΕΙΑ

Η απλή συνταγή πρόληψης του εγκεφαλικού για τις γυναίκες!

Η ηλικία και η κληρονομικότητα είναι δύο βασικοί παράγοντες που συντελούν στην εκδήλωση του εγκεφαλικού επεισοδίου, βρίσκονται όμως έξω από τον έλεγχό μας.

Η απλή συνταγή πρόληψης του εγκεφαλικού για τις γυναίκες!

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Academy of Neurology καταδεικνύει όμως ότι οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού έως και κατά 50% εάν έχουν κατά νου ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου που μπορούν να ελέγξουν.

Σύμφωνα με τη Σουζάνα Λάρσον, μία εκ των συντακτών της μελέτης, η πρόληψη είναι πολύ σημαντική στην περίπτωση του εγκεφαλικού, καθώς οι συνέπειές του είναι καταστροφικές και μη αναστρέψιμες. Η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία δηλώνουν πως δεν είναι δυνατό να αποφευχθεί κάθε εγκεφαλικό επεισόδιο, υπάρχουν όμως κοινώς αποδεκτά προληπτικά μέτρα που όλες οι γυναίκες μπορούν να λάβουν.

Προκειμένου να εξετάσει τον πιθανό κίνδυνο εγκεφαλικού, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε μεγάλο όγκο δεδομένων που αφορούσαν στις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής 31.000 γυναικών από τη Σουηδία ηλικίας 60 περίπου ετών. Οι ερευνητές χορήγησαν ένα ερωτηματολόγιο 350 ερωτήσεων και εστίασαν στα πέντε βασικότερα «συστατικά» της υγιεινής ζωής: υγιεινή διατροφή, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, αποχή από το κάπνισμα, σωματική άσκηση και φυσιολογικός Δείκτης Μάζας Σώματος. Τα ερευνητικά δεδομένα κάλυπταν περίοδο 10 ετών.

Τα «συστατικά» σε αριθμούς

Τι ακριβώς ορίζουν οι ερευνητές ως υγιεινή ζωή; Σε ποσοστό 50%, η διατροφή να αποτελείται από φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Η γυναίκα να μην καταναλώνει περισσότερα από εννέα αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα. Οι γυναίκες πρέπει να γυμνάζονται τουλάχιστον 40 λεπτά την ημέρα (περπάτημα ή ποδήλατο) και να επιλέξουν μια πιο έντονη μορφή άσκησης τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Τέλος, οι γυναίκες πρέπει να έχουν Δείκτης Μάζας Σώματος κάτω από 25.

Τα αποτελέσματα

Περισσότερες από 500 γυναίκες είχαν εντάξει και τις πέντε παραπάνω υγιεινές συνήθειες στη ζωή τους. Περίπου 1.500 δεν είχαν υιοθετήσει καμία από αυτές.

Ο κίνδυνος εγκεφαλικού φάνηκε να μειώνεται σταθερά για κάθε επιπλέον προστατευτικό παράγοντα. Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού έως και κατά 50% εάν ακολουθούν σε γενικές γραμμές έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Διαβάστε επίσης:

Η μύτη «προειδοποιεί» για το εγκεφαλικό που πλησιάζει
Δείτε αν ανήκετε σε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο από εγκεφαλικό
Ποιο είναι το σνακ που μπορεί να σας προκαλέσει... εγκεφαλικό!