ΥΓΕΙΑ

Ανακάλυψαν νέο μοριακό δείκτη για την πιθανή εκδήλωση διαβήτη

Ερευνητές από την Σχολή Ιατρικής Icahn του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Mount Sinai στη Νέα Υόρκη υποστηρίζουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένα μόρια στον εγκέφαλο που μπορούν να αποτελέσουν αξιόπιστους δείκτες μελλοντικής εκδήλωσης διαβήτη.

Ανακάλυψαν νέο μοριακό δείκτη για την πιθανή εκδήλωση διαβήτη

Προηγούμενες έρευνες είχαν διαπιστώσει ότι ορισμένα δομικά στοιχεία πρωτεΐνης, τα αμινοξέα BCAA, εντοπίζονται σε υψηλότερα επίπεδα μεταξύ των παχύσαρκων και διαβητικών ασθενών σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Μελέτες έχουν δείξει, επίσης, ότι αυτή η αύξηση των αμινοξέων BCAA εμφανίζεται χρόνια πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων του διαβήτη. Ωστόσο, η αιτία που αυτά τα μόρια σταματούν να διασπώνται κανονικά και αυξάνεται η συγκέντρωσή τους σε άτομα με διαβήτη και παχυσαρκία δεν είχε εξηγηθεί μέχρι σήμερα.

Η επιστημονική ομάδα από το νοσοκομείο Mount Sinai εξέτασε αυτό το ζήτημα μετά τη δημοσίευση επιμέρους μελετών σε ποντίκια-παειραματόζωα που έδειξαν ότι τα αμινοξέα BCAA μπορεί να εμπλέκονται στη σηματοδότηση της έκκρισης ινσουλίνης από τον εγκέφαλο.

Στην δική τους έρευνα -η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά όχι μόνο σε ποντίκια, αλλά και σε άλλα θηλαστικά πειραματόζωα, και στη συνέχεια σε προδιαβητικούς πιθήκους και ανθρώπους- οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν την σχέση της αυξημένης συγκέντρωσης αμινοξέων BCAA και της μειωμένης διάσπασής τους στο ήπαρ με τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη.

Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό ισχύει σε όλα τα στα διαφορετικά είδη θηλαστικών που εξέτασαν.

Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας αποδεικνύουν για πρώτη φορά ότι η σηματοδότηση από τον εγκέφαλο των θηλαστικών (όπως είναι ο άνθρωπος) για την παραγωγή ινσουλίνης, ρυθμίζει τα επίπεδα των αμινοξέων BCAA και αυξάνει την διάσπασή τους στο ήπαρ. Αυτό υποδηλώνει ότι τα αυξημένα επίπεδα των αμινοξέων BCAA είναι ένα σημάδι της μη-κανονικής σηματοδότησης για την παραγωγή ινσουλίνης από τον εγκέφαλο σε παχύσαρκα και διαβητικά άτομα.

Επομένως, ενδέχεται η μέτρηση των αμινοξέων BCAA να αποτελέσει στο μέλλον μια ενδεικτική εξέταση για την πιθανή εκδήλωση διαβήτη. Οι ερευνητές, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι για να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, χρειάζεται να γίνουν επιπλέον μελέτες επάνω στο θέμα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cell Metabolism.

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης τύπου 1: Τέλος στις ενέσεις ινσουλίνης χάρη στα βλαστοκύτταρα

Διαβήτης τύπου 2: Ελπιδοφόρα νέα για σκεύασμα σε φάση 3, από την MSD

Διαβήτης: Η απρόσμενη σχέση του με το ωράριο και το είδος εργασίας

Διαβήτης: Σκεύασμα της Sanofi ισορροπεί τα επίπεδα της μεταγευματικής γλυκόζης