ΥΓΕΙΑ

Ρευματικές παθήσεις: «Το σώμα σου μιλάει - Άκουσέ το»

« Το Σώμα σου μιλάει- Άκουσε το» είναι το κεντρικό μήνυμα της Πανελλήνιας ενημερωτικής εκστρατείας για τις Ρευματικές Παθήσεις και το ρόλο του Ρευματολόγου, που ξεκινά η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία με σκoπό την ενημέρωση για το πλήθος των ρευματικών παθήσεων πέραν της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (όπως Σκληρόδερμα – Συστηματικός Ερυθυματώδης Λύκος κλπ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας.

Ρευματικές παθήσεις: «Το σώμα σου μιλάει - Άκουσέ το»

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, στην Ελλάδα ζουν περίπου 70.000 – 100.000 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα με το 25% να σταματά να εργάζεται μέσα σε πέντε χρόνια.Το κόστος των δαπανών για την αρθρίτιδα ξεπερνά το 6,5% της δαπάνης για υγειονομική περίθαλψη.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας έχει υψηλό άμεσο και έμμεσο κόστος. Μελέτες έχουν δείξει πως το 30% των πασχόντων από αρθρίτιδα διστάζει να αναφέρει την πάθηση στους συναδέλφους και τους εργοδότες τους, φοβούμενοι την διάκριση και την απώλεια της εργασίας .

Σύμφωνα με το επικοινωνιακό πλάνο της ΕΡΕ η εκστρατεία ενημέρωσης θα καλύψει όλη την Ελληνική επικράτεια με έμφαση στις περιοχές όπου η παρουσία ρευματολόγου ή ρευματολογικής κλινικής είναι περιορισμένη .

Η ενημέρωση αφορά κυρίως άτομα ηλικίας 35-55 ετών, χωρίς καθορισμό φύλου και αποτελούν βασικό κορμό στην στόχευση των ενεργειών αλλά και των μέσων προβολής. Βασικός λόγος αυτής της επιλογής είναι ότι η ηλικιακή ομάδα 35-55 ετών βάση διεθνών και εθνικών ερευνών αποτελεί την πιο ενεργή ηλικιακά ομάδα στην χρήση διαδικτύου και άλλων επικοινωνιακών μέσων ενώ παράλληλα τα άτομα αυτής της ομάδας έχουν στην φροντίδα τους άλλα άτομα μεγαλύτερης ή μικρότερης ηλικίας ( ηλικιωμένους γονείς ή μικρά παιδιά)

Ανάλογη ενημέρωση θα γίνει και σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες άνω των 55 που επίσης πρέπει να γνωρίζουν πολλά θέματα για τις ρευματικές παθήσεις.

Η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία έχει δημιουργήσει ειδική ιστοσελίδα η οποία λειτουργεί ως ενημερωτικό portal για τις ρευματικές παθήσεις τον ρόλο του ρευματολόγου και θα περιλαμβάνει και διαδραστικά εργαλεία (συμπλήρωση ερωτηματολογίων - διεξαγωγή ερευνών – κ.α) που θα διαχειρίζεται ομάδα εργασίας της Ελληνικής Ρευματολογικής εταιρίας.

Διαβάστε ακόμη:

Abbvie: 13 νέα φάρμακα, επένδυση σε κλινικές μελέτες & ένα σκεύασμα που διαρκώς εκπλήσσει

Collagen Pro Active: Καθημερινός σύμμαχος στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας