ΥΓΕΙΑ

Γιατί οι άνδρες «περνάνε» πιο βαριά τις ιώσεις

Έχει παρατηρηθεί ότι οι άνδρες δεν «περνάνε» μόνο πιο βαριά τις ιώσεις, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο και από τις βακτηριακές επιπλοκές τους.

Γιατί οι άνδρες «περνάνε» πιο βαριά τις ιώσεις

Σύμφωνα με νέα μελέτη, αυτό σχετίζεται με το εκ φύσεως πιο αδύναμο ανοσοποιητικό των ανδρών, λόγω του ότι παράγουν ανεπαρκείς ποσότητες οιστρογόνων, ώστε να ενεργοποιηθεί το ένζυμο που παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της βακτηριακής πνευμονίας.

Στην έρευνα που πραγματοποίησε διεθνής ομάδα επιστημόνων, υπό τον δρα Λέστερ Κόμπτζικ, καθηγητή στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «eLife», εξέθεσαν ομάδα αρσενικών και θηλυκών ποντικιών στο βακτήριο πνευμονιόκοκκος (ή στρεπτόκοκκος της πνευμονίας), χορηγώντας παράλληλα δόσεις οιστρογόνων στα μισά αρσενικά ποντίκια.

Τα θηλυκά ποντίκια και τα αρσενικά που είχαν λάβει οιστρογόνα κατάφεραν να απαλλαγούν πιο γρήγορα από το βακτήριο απ' ό,τι τα αρσενικά που δεν είχαν λάβει οιστρογόνα.

Οι ερευνητές συνέχισαν τα πειράματά τους σε κυτταρικές σειρές πνευμόνων, διαπιστώνοντας πως εκείνες που προέρχονταν από θηλυκά ζώα καταπολεμούσαν καλύτερα το ίδιο βακτήριο απ' ό,τι όσες προέρχονταν από αρσενικά.

Το ίδιο συνέβαινε και όταν εξέθεσαν τις σειρές σε δύο άλλα βακτήρια, το e.coli (που προκαλεί μεταξύ άλλων ουρολοιμώξεις και γαστρεντερίτιδες) και τον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο (προκαλεί από πνευμονία και σηψαιμία μέχρι μολύνσεις του δέρματος, των οστών και των πληγών).

Περαιτέρω έρευνες έδειξαν ότι η αυξημένη αντοχή στη βακτηριακή πνευμονία των θηλυκών ποντικιών σχετιζόταν με το ένζυμο NOS3, το οποίο ενεργοποιείται από την απελευθέρωση της γυναικείας ορμόνης του φύλου, των οιστρογόνων.

Για να επαληθεύσουν το εύρημά τους, τροποποίησαν γενετικά αρσενικά και θηλυκά ποντίκια ώστε να μην φέρουν το γονίδιο που κωδικοποιεί την παραγωγή του NOS3, με αποτέλεσμα να πάψουν τα θηλυκά ποντίκια να είναι ανθεκτικά στον πνευμονιόκοκκο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το εύρημά τους ανοίγει το δρόμο για να βρεθεί τρόπος προστασίας από τις επιπλοκές των εποχιακών ιώσεων και κυρίως της γρίπης, μία πολύ συνηθισμένη επιπλοκή της οποίας είναι η βακτηριακή πνευμονία.