ΥΓΕΙΑ

Ελκώδης κολίτιδα: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν νέο παράγοντα κινδύνου

Η ελκώδης κολίτιδα αποτελεί φλεγμονώδη νόσο του εντέρου άγνωστης αιτιολογίας, όπως και η νόσος του Κρον. Χαρακτηρίζεται από τα έλκη (ανοιχτές πληγές) που σχηματίζονται στο παχύ έντερο.

Ελκώδης κολίτιδα: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν νέο παράγοντα κινδύνου

Βασικά συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας είναι η διάρροια με παρουσία αίματος και ο ισχυρός πόνος στην κοιλιακή χώρα.

Τα άτομα που κοιμούνται λιγότερες από επτά ώρες την ημέρα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Clinical Gastroenterology and Hepatology, το επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Γαστρεντερολογικής Εταιρίας.

«Τόσο η έλλειψη ύπνου όσο και ο υπερβολικός ύπνος επιβαρύνουν την υγεία και συνδέονται με την αυξημένη θνησιμότητα, την καρδιοπάθεια και τον καρκίνο», δηλώνει ο επικεφαλής της σχετικής μελέτης Ashwin N. Ananthakrishnan από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, συμπληρώνοντας πως «στη λίστα αυτή μπορεί να προστεθεί πιθανώς και η ελκώδης κολίτιδα» σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας μελέτης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κοιμούνται έξι ή και λιγότερες ώρες την ημέρα ή περισσότερες από εννέα ώρες την ημέρα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν ελκώδη κολίτιδα.

Η συσχέτιση αυτή δε φάνηκε να επηρεάζεται από άλλους γνωστούς περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου.

Μελέτη που είχε δημοσιευθεί πέρυσι στο ίδιο επιστημονικό περιοδικό από τον Ananthakrishnan και τους συνεργάτες του είχε καταδείξει ότι η κακή ποιότητα ύπνου, ακόμη και όταν ο ασθενής βρίσκεται σε ύφεση, διπλασιάζει τον κίνδυνο έξαρσης των συμπτωμάτων στη νόσο του Κρον για τους επόμενους έξι μήνες.

Οι δύο μελέτες φαίνεται να ενισχύουν τη θεωρία ότι ο ρόλος του ύπνου είναι καθοριστικός στη λειτουργία του ανοσοποιητικού, επηρεάζοντας σημαντικά την πορεία της υγείας των ασθενών που πάσχουν από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.

Διαβάστε επίσης:

Ελκώδης κολίτιδα: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς γίνεται η διάγνωση
Ελκώδης κολίτιδα και νόσος του Crohn: όλες οι θεραπείες