ΥΓΕΙΑ

Από ποια ηλικία και μετά μειώνονται οι πιθανότητες εγκυμοσύνης

Μία ακόμη έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής που διεξήχθη στη Χαβάη, καταδεικνύει πόσο και για ποιους λόγους δυσχεραίνεται η επίτευξη εγκυμοσύνης, σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Από ποια ηλικία και μετά μειώνονται οι πιθανότητες εγκυμοσύνης

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Μέρεντιθ Μπράουερ, από το Ιατρικό Κέντρο Ronald Reagan του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, παρακολούθησαν 198 εθελόντριες, ηλικίας 20 έως 45 ετών, ενώ είχαν υποβληθεί για διάφορους λόγους σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η δρ Μπράουερ και οι συνεργάτες της κατέγραψαν πόσα ωάρια παρήγαγαν σε κάθε κύκλο εξωσωματικής και πόσα υγιή έμβρυα δημιουργούνταν από τη γονιμοποίηση αυτών των ωαρίων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι νεαρές γυναίκες παρήγαγαν πολύ περισσότερα ωάρια και περισσότερα γενετικώς υγιή έμβρυα.

Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι η επίτευξη εγκυμοσύνης μετά τα 40, και ιδίως μετά τα 42 χρόνια, είναι δέκα φορές πιο δύσκολη απ' ό,τι μετά τα 30.

Αναλυτικά, μία γυναίκα ηλικίας κάτω των 35 ετών χρειαζόταν μόλις 3,8 ωάρια για να δημιουργηθεί ένα υγιές έμβρυο, μία γυναίκα ηλικίας 35-37 ετών χρειαζόταν 4,4 ωάρια, μία γυναίκα ηλικίας 38-40 ετών 9,4 ωάρια και μία γυναίκα ηλικίας 41-42 ετών 10,1 ωάρια. Στα 43, απαιτούνταν 44 ωάρια για να παραχθεί ένα υγιές έμβρυο.

Το σώμα της γυναίκας κατά κανόνα απελευθερώνει κάθε μήνα μόνο ένα ωάριο και με βάσει τα παραπάνω, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μία 43χρονη γυναίκα χρειάζεται σχεδόν 4 χρόνια για να μείνει έγκυος, αντί για τους 4,5 μήνες που θα χρειαζόταν στα 37 της.

Όλ' αυτά σημαίνουν ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να περιμένουν πολύ πριν αρχίσουν τις προσπάθειες τεκνοποίησης, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, από τα μωρά που γεννήθηκαν το 2012 μόλις το 38,4% είχαν μαμά ηλικίας έως και 29 ετών.

Περισσότερα από ένα στα δύο (το 56,5%) γεννήθηκαν από γυναίκες ηλικίες 30 έως και 39 ετών, ενώ το 5% έχουν μητέρες ηλικίας άνω των 40 ετών.