ΥΓΕΙΑ

Πώς θα προλάβουμε την θρόμβωση: Προκαλεί 30.000 εγκεφαλικά και 20.000 νέα εμφράγματα ετησίως

Ο σχηματισμός θρόμβων στο αίμα ευθύνεται για μια σειρά από σοβαρές και συχνά θανατηφόρες καταστάσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται η φλεβική θρομβοεμβολή το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ) και το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο - ΟΣΣ (ένα σύνολο κλινικών καταστάσεων που προέρχονται από οξεία ισχαιμία της καρδιάς). Η θρόμβωση μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί, και η σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μπορούν να συμβάλουν σημαντικά σε αυτό, ιδιαίτερα στις μέρες μας, που έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος της ιατρικής στη θεραπεία και την πρόληψη πολλών παθήσεων που σχετίζονται με το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα.

Πώς θα προλάβουμε την θρόμβωση: Προκαλεί 30.000 εγκεφαλικά και 20.000 νέα εμφράγματα ετησίως

Η φαρμακευτική εταιρεία Bayer αναγνωρίζοντας τη μεγάλη ανάγκη για ενημέρωση τόσο του κοινού και της πολιτείας, όσο και της ιατρικής κοινότητας, υποστηρίζει ένθερμα διάφορες πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση για όλες τις μορφές θρομβώσεων, όπως την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης και την εκστρατεία ενημέρωσης «Υπογράψτε κατά των Εγκεφαλικών Επεισοδίων», μαζί με την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Εγκεφαλικών. Η εταιρεία ενημέρωσε τους δημοσιογράφους σχετικά σε εκδήλωση που πραγματοποίησε σήμερα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης, η οποία έλαβε χώρα για πρώτη φορά στις 13 Οκτωβρίου 2014, θεσπίστηκε από την Διεθνή Εταιρεία Θρόμβωσης και Αιμόστασης (ISTH) σε συνεργασία με την εταιρεία Bayer. Για τη χώρα μας, ο υπεύθυνος επιστημονικός φορέας για την ημέρα αυτή είναι το Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (Ι.Μ.Ε.Θ.Α).

Ο Δρ Δημήτρης Ρίχτερ καρδιολόγος, Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής και μέλος του Ι.Μ.Ε.Θ.Α. δήλωσε σχετικά κατά την εκδήλωση: «H Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει θέσει σαν παγκόσμιο στόχο της, τη μείωση των πρόωρων θανάτων από μη μολυσματικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, κατά 25 % μέχρι το 2025. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, θα πρέπει να μειωθεί η θρόμβωση η οποία επιφέρει 50.000 θανάτους ετησίως από φλεβική θρομβοεμβολική νόσο, 30.000 νέα εγκεφαλικά και 20.000 νέα εμφράγματα ετησίως στη χώρα μας».

Bayer

«Η κολπική μαρμαρυγή και η υπέρταση ευθύνονται για το μεγαλύτερο αριθμό εγκεφαλικών επεισοδίων» δήλωσε ο Δρ Κωνσταντίνος Βέμμος, Παθολόγος – Ειδικός στα Εγκεφαλικά Επεισόδια. «Και οι δύο παράγοντες όταν αντιμετωπισθούν σωστά προλαμβάνουν σημαντικά την εκδήλωση εγκεφαλικών επεισοδίων. Ειδικότερα για την συχνότερη αρρυθμία της καρδιάς-την κολπική μαρμαρυγή- η έγκαιρη διάγνωσή της και η θεραπεία της με αντιαρρυθμικά και με τα νεώτερα και ασφαλέστερα αντιπηκτικά φάρμακα αποτελεί σήμερα πρωταρχικό στόχο» συνέχισε.

Για την αντιμετώπιση της θρόμβωσης είναι διαθέσιμα σήμερα στην ιατρική κοινότητα αποτελεσματικά φάρμακα (αντιαιμοπεταλιακά και αντιπηκτικά), η χρήση των οποίων απαιτεί πολύ καλή γνώση των ενδείξεων και των παρενεργειών τους από τους θεράποντες ιατρούς, οι οποίοι θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν τις σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες των διεθνών επιστημονικών εταιρειών.

Bayer: Επιστήμη για μία Καλύτερη Ζωή

Η Bayer αποτελεί παγκόσμιο οργανισμό με κύρια δραστηριότητα στους τομείς της υγείας, της γεωργίας και των υλικών υψηλής τεχνολογίας. Με ιστορία στις εφευρέσεις, η εταιρεία δημιουργεί τις τάσεις στους ερευνητικούς τομείς. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της Bayer σχεδιάζονται με γνώμονα το όφελος των ανθρώπων και τη βελτίωση της ποιότητα της ζωής τους. Ταυτόχρονα, ο Όμιλος στοχεύει στη δημιουργία αξίας μέσω της καινοτομίας, της ανάπτυξης και της υψηλής απόδοσης. Η Bayer είναι προσηλωμένη στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και δρα ως ένας κοινωνικά και ηθικά υπεύθυνος εταιρικός πολίτης. Κατά το οικονομικό έτος 2013, ο Όμιλος απασχόλησε περίπου 113.200 ανθρώπους και είχε πωλήσεις της τάξεως των 40,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι επενδύσεις ανήλθαν σε € 2,2 δις ενώ οι δαπάνες για R&D σε € 3,2 δις.

Διαβάστε ακόμη:

Αύξηση σε καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά λόγω οικονομικής κρίσης

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν παθαίνουμε εγκεφαλικό